Menu halloweenowe - pomysł, jak przyjąć znajomych

Menu halloweenowe powinno nawiązywać do charakterystycznych symboli tego święta, nie może w nim zabraknąć dyni, smakowitego ponczu, ale również kulinarnych niespodzianek.

Amerykańskie święto duchów na przestrzeni ostatnich lat zyskało na znaczeniu również w Polsce. Stałym elementem jego celebracji są dziś przebierane imprezy tanczene oraz wieczory filmowe. W obu przypadkach warto jednak zawczasu pomyśleć o odpowiednim menu halloweenowym. Warto zaskoczyć przyjaciół, nawiązując do tradycji, której stałym i ważnym elementem są niespodzianki oraz potęgowanie emocji uczestników halloweenowej imprezy.

 

  1. Poncz - podstawa halloweenowego menu
    Na stole gospodarza halloweenowego przyjęcia nie powinno zabraknąć charakterystycznego napoju - finezyjnego ponczu, przybierającego czerwoną barwę. Idealnie sprawdzi się w tym wypadku poncz na bazie owoców cytrusowych i rumu. Wystarczy precyzyjnie wycisnąć sok z trzech grejfrutów, czterech pomarańczy oraz jednej cytryny, owoce zasypujemy następnie dawką 100 gram cukru, dodajemy butelkę białego, półsłodkiego wina typu tokaj oraz szczyptę cynamonu i kilka goździków. Tak przygotowaną miksturę należy podgrzać, nie zaś zagotować. Mniej więcej w połowie czasu gotowania warto jeszcze wzbogadzić zawartość rondelka o 350 mililitrów białego rumu. Tak przygotowany napój będzie zarówno orzeźwiający i lekki, jak i wyjątkowo smaczny.
     
  2. Halloweenowe przekąski na wesoło
    Charakterystycznym rysem święta o amerykańskim rodowodzie są niewątpliwie próby budowania atmosfery grozy. Zawsze jednak jest to groza potraktowana z przymróżeniem oka. Znajduje to odzwierciedlenie również w menu halloweenowym. Nie można w tym wypadku przedobrzyć, przygotowując potrawy, które będą cieszyć oko, ale nikt ich ostatecznie nie zje. Rozwiązaniem kompromisowym będą proste w przygotowaniu tosty z serem, uformowanym na kształt białych duszków i zjaw - wystarczy wyciąć uprzednio ser, nadając mu upragnione kształty. Odpowiednim upiornym dodatkiem będzie krwistoczerwony keczup. Równie ciekawie można przystroić czekoladowe muffinki, nadając im formę postaci rodem z opowieści grozy. Dodatkowo, zwykłe owsiane ciasteczka można przyozdobić lukrem, zaznaczając na ich powierzchni kształt pajęczyny. Dzięki temu będą stanowiły przekąskę atrakcyjną wizualnie i smakowo.
     
  3. Kwintesencja menu na Halloween - zupa z dyni
    Stałym elementem wystroju halloweenowych sal, w których odbywają się wszelkie imprezy wieńczące to święto, są odpowiednio wycięte i przybrane dynie. Ten charakterystyczny motyw powinien się przełożyć również na przygotowywane menu. Jedną z najważniejszych potraw warto uczynić smaczną i pożywną zupę dyniową. W tym celu wystarczy zeszklić jedną cebulę, a następnie dodać jedynie kilogram posiekanej w kostkę dyni, litr wody oraz przyprawy i całość zagotować. Zupę można podawać w formie podstawowej lub w postaci zmiksowanego kremu. Niezależnie od postaci zupa z dyni urozmaici menu halloweenowe.