Menu jabłkowe na wystawny obiad

Menu jabłkowe zawiera mnóstwo przepisów mogących stanowić ciekawą inspirację dla osób poszukujących pomysłów na wykwintny obiad.

Pomysł na obiadowe menu jabłkowe to przykładowo: zupa z jabłka i pora, kaczka z jabłkami oraz tarta jabłkową. Zupa stanowi doskonałą przystawkę na każdą rodzinną uroczystość. Kaczka z jabłkami to świetne danie główne, uwielbiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Tarta natomiast zadowoli najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Jabłka, oprócz tego, że stanowią świetny dodatek do różnego rodzaju potraw, mają doskonałe właściwości odżywcze. Zawierają bardzo dużo witaminy C - dzięki czemu wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dodatkowo posiadają witaminy z grupy B i E. Są bogate w minerały: wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo. Menu jabłkowe będzie zatem nie tylko oryginalnym, ale przede wszystkim zdrowym pomysłem na wykwintny obiad.

 

 

  • Zupa krem z jabłka i pora
    Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu. Białą część pora kroimy w plasterki i dusimy pod przykryciem przez pięć minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę pozostałe warzywa: marchewkę, dwa ziemniaki oraz kawałek selera. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy z nich gniazda nasienne. Wszystkie składniki zalewamy wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy w blenderze. Przelewamy do garnka i dolewamy szklankę soku jabłkowego. Podgrzewamy około piętnastu minut. Pod koniec ogrzewania dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Ta wspaniała zupa z szerokiej gamy menu jabłkowego zadowoli każdego smakosza.
  • Danie główne czyli kaczka z jabłkami
    Sprawioną kaczkę myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy ją solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną, powinniśmy włożyć na trzy godziny do lodówki, aby dobrze nasiąknęła przyprawami. Cztery kwaśne jabłka myjemy, obieramy ze skóry i wyjmujemy gniazda nasienne. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i posypujemy majerankiem. Powstałym w ten sposób nadzieniem faszerujemy kaczkę, którą następnie zaszywamy nitką. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dusimy około półtorej godziny. Regularnie polewamy mięso sosem wytrąconym podczas pieczenia. Ta potrawa z menu jabłkowego bardzo dobrze smakuje z jabłkami nadziewanymi żurawiną. Aby zrobić ten pyszny dodatek potrzebujemy cztery jabłka i garść żurawiny. Z jabłek wyjmujemy gniazda nasienne. W puste miejsce wkładamy żurawinę i pieczemy przez dwadzieścia minut. Gotowe.
  • Wykwintna tarta jabłkowa
    Mus do tarty przygotowujemy z jabłek, cukru, wody i dżemu jabłkowego. Owoce obieramy, kroimy, wkładamy do garnka. Dodajemy sto gram cukru, trzy łyżki zimnej wody i trzy łyżki dżemu. Dusimy przez piętnaście minut, od czasu do czasu mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: pół szklanki mąki, jedno żółtko, pięćdziesiąt gramów masła i odrobinę wody. Wszystkie składniki łączymy. Następnie zagniatamy i wałkujemy ciasto, a kiedy, będzie gotowe, wkładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez piętnaście minut. Na upieczone ciasto wykładamy wcześniej przygotowany mus. Ten wykwintny deser z proponowanego menu jabłkowego podajemy z gałką lodów waniliowych.