Menu rabarbarowe na romantyczną kolację

Menu rabarbarowe to doskonała alternatywa dla klasycznych dań podawanych na romantycznych kolacjach. Warto ją wypróbować szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.

Zazwyczaj na romantycznych kolacjach, jako deser podawane są truskawki z bitą śmietaną. Jest to tak klasyczna potrawa, że stała się wręcz nudna. Dlatego, jeśli chcemy, zaskoczyć ukochaną osobę, czymś zupełnie nowym, warto się zastanowić nad rabarbarowym menu. Piękny, różowy kolor rabarbaru i jego kwaskowaty, nietuzinkowy smak idealnie wkomponują się w romantyczny nastrój wieczoru. Nie można oczywiście przesadzić i podać wszystkich potraw z rabarbarem, jednakże dwa lub trzy dania będą jak najbardziej na miejscu. Oczywiście warzywo to najlepiej skomponować z czymś słodkim, żeby nie było zbyt kwaśne. Oto kilka pomysłów na idealne menu rabarbarowe.

Zupa rabarbarowa
Romantyczne menu rabarbarowe warto zacząć od podania zupy rabarbarowej. Do przygotowania tego słodkiego pierwszego dania będziemy potrzebować 60 dag rabarbaru, 5-6 szklanek wody, szklankę cukru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, 1/3 szkalnki śmietany, ¼ szklanki soku malinowego oraz makaron (najlepiej wstążki). W pierwszej kolejności oczyszczony rabarbar zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy wszystko na jednolitą masę i dodajemy cukier. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy zimną wodą i wlewamy tak przygotowaną zawiesinę do zupy, cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodajemy sok oraz śmietanę. Do talerzy nakładamy ugotowany makaron i nalewamy zupę. Możemy ją udekorować listkami mięty.

Crumble z rabarbarem
Aby zrobić ten pyszny deser musimy przygotować 75 dag rabarbaru, 6-8 łyżek miodu, łyżkę stopionego masła, otartą skórkę z jednej cytryny, 20 dag masła, 20 dag cukru, 35 dag mąki, odrobinę cynamonu oraz masło do wysmarowania formy. W pierwszej kolejności musimy przygotować kruszonkę. W tym celu wrzucamy masło, cukier, mąkę i cynamon do miksera i wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wstawiamy ją do lodówki żeby dobrze stężała. Po przygotowaniu masy możemy przystąpić do obierania i krojenia rabarbaru. 1,5 centymetrowe kawałki warzywa mieszamy z miodem i skórką i wrzucamy do wysmarowanej masłem formy. Polewamy stopionym masłem i posypujemy startą na grubej tarce kruszonką. Następnie pieczemy crumble około 25 minut w 180 stopniach. Crumble możemy podać z lodami waniliowymi.

Rabarbarowy likier
Menu rabarbarowe daje również możliwość podania własnoręcznie wykonanego alkoholu, co na pewno zachwyci naszego mężczyznę. Najszybciej i najłatwiej przygotowuje się likier. Będziemy potrzebować 0,5 l wódki, 1 l syropu rabarbarowego oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego. Wszystkie składniki wystarczy razem dobrze wymieszać i odstawić do lodówki. Tak przygotowany likier możemy przechowywać nawet do czterech tygodni. Podając menu rabarbarowe musimy pamiętać, że warzywo to zawiera kwas szczawiowy, który może być w dużych ilościach szkodliwy. Obróbka cieplna w dużym stopniu go rozkłada, jednakże na pewno nie jest to menu, które można podać osobie mającej problemy z nerkami.