Menu truskawkowe na rodzinny obiad

Truskawki mają bardzo dużo właściwości odżywczych. Zawierają mnóstwo witaminy C wzmacniającej nasz system odpornościowy.

Menu truskawkowe jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. W książkach kucharskich możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania z truskawek: zupy, dania główne, desery i koktajle. Truskawki natomiast wzbogacają naszą dietę o karoten, witaminy B2 i PP oraz minerały: wapń, potas, magnez i żelazo. Dodatkowo są to owoce bardzo niskokaloryczne. Kilogram truskawek to tylko trzysta pięćdziesiąt kcal. Wadą ich jest jednak krótka trwałość. Kupione, najlepiej jest zjeść od razu. Inaczej szybko się psują. Niektórzy mówią, że wadą truskawek jest też ich sezonowość. Możemy się nimi objadać tylko przez dwa miesiące w roku.

Łatwa zupa truskawkowa
Pół kilograma truskawek przebieramy, usuwamy szypułki i dokładnie myjemy. Gdy wyschną przeciskamy je przez drobne sito lub miksujemy na gładką masę. Następnie owoce gotujemy z dodatkiem szklanki cukru i wody. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości śmietany i dodajemy do zupy. Całość musimy jeszcze raz zagotować. Zupę podajemy ciepłą lub schłodzoną. Najlepiej smakuje z grzankami lub paluszkami z kruchego ciasta.

Danie główne czyli makaron zapiekany z truskawkami
Makaron ten jest pysznym daniem z menu truskawkowego. Do samodzielnego zrobienia makaronu potrzebujemy szklankę mąki, dwa jajka i szczyptę soli. Składniki wykładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto. Jeżeli jest ono twarde dodajemy odrobinę wody. Gotowe ciasto kroimy na części. Każdy kawałek cieniutko rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie musimy pokroić makaron, rozrzucić na stolnicy i ponownie przesuszyć. Tak przygotowane kluski wkładamy do piekarnika i lekko podpiekamy. Pół kilograma truskawek myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Dodajemy pół szklanki cukru i jeden cukier waniliowy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy warstwę makaronu. Następnie warstwę truskawek. Czynności powtarzamy. Ostatnia powinna być warstwa makaronu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez czterdzieści minut.

Deser truskawkowy rozpływający się w ustach
Kolejną pozycją w naszym menu truskawkowym jest deser z dodatkiem śmietanki i sera. Tak jak w powyższych przepisach, truskawki należy umyć, wysuszyć i pokroić na ćwiartki. Następnie połowę owoców musimy przełożyć do czterech niskich szklanek lub salaterek. Do miski wkładamy ćwierć kilograma zmielonego, białego sera i pół szklanki cukru. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Szklankę słodkiej śmietanki ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy serowej. Następnie dodajemy pokrojone owoce i wszystko razem starannie łączymy. Gotową masę przekładamy do szklanek, dekorujemy i wstawiamy do lodówki. Deser podajemy mocno schłodzony.

Coś do picia czyli koktajl truskawkowy
Umyte truskawki wkładamy do blendera. Dodajemy dwie łyżeczki miodu i jeden duży jogurt naturalny. Wszystko razem miksujemy. Przekładamy do wysokich szklanek. Deser możemy udekorować pokrojonymi w paseczki owocami lub listkami mięty. Wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzony. Aby był naprawdę zimny, warto dodać tuż przed podaniem pokruszony lód. Taka pozycja z letniego menu truskawkowego zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.