Miesiąc żurawiny - jak świętują go Amerykanie

Amerykańskie Święto Zbioru Żurawiny przypada na miesiące jesienne i potocznie nazywane jest miesiącem żurawiny. Żurawina to owoc znany i doceniany już przed wiekami przez rdzennych mieszkańców Indian.

Miesiąc żurawiny w Stanach Zjednoczonych Ameryki należy do narodowej tradycji, a wywodzi się ze stanu Massachusetts. To właśnie tutaj po raz pierwszy koloniści spróbowali żurawiny podanej przez rdzenną ludność podczas słynnej kolacji w 1620 roku. Jednak umowna data uprawy żurawiny przypada na rok 1816. Od tamtej pory zaczęto uprawiać żurawinę na szeroką skalę. Żurawina rośnie głównie na torfowiskach lub potocznie nazywanych bagnami. Zbiory te zawsze odbywają się jesienią od połowy września do dnia Święta Dziękczynienia i jest to święto przyjęte przez Amerykanów.

Miesiąc żurawiny posiada bogatą historię

Miesiąc żurawiny zaczyna się na dużych plantacjach owocowych. Plantacje żurawiny rozrastały się przez wieki. Hodowali je już Indianie zamieszkujący Amerykę Północną, a obecnie hodowle te przekazywane są przez pokolenia. Przed wiekami używano jej do podobnych celów jak w dzisiejszych czasach, a mianowicie jako lekarstwa, barwnika do tkanin oraz oczywiście jako pożywienia, ale nie obchodzono tak hucznie tego święta. W języku Indian żurawina to "imbi", co oznacza kwaśny owoc. Rdzenni mieszkańcy Ameryki wierzyli, że żurawina jest symbolem przyjaźni oraz pokoju. To właśnie rdzenni mieszkańcy Ameryki zaprezentowali żurawinę kolonistom, którzy zapoczątkowali hodowlę na szeroką skalę. Święto żurawiny celebrowane jest przez Amerykanów, zwłaszcza tych zamieszkujących stan Massachusetts oraz Kanadyjczyków.

Miesiąc żurawiny to niezwykle ciężka praca

W czasie miesiąca żurawiny można zaobserwować przepiękne widoki, ponieważ na ogromnych połaciach pól zalanych wodą unoszą się plamy żywej czerwieni, które kontrastują z błękitem nieba. Jest to miesiąc bardzo ciężkiej pracy dla hodowców, ponieważ muszą dopilnować zbiorów, aby trafiły do przetwórni oraz pracowników, aby prace zakończył się przed Świętem Dziękczynienia, gdzie głównym składnikiem potraw jest właśnie owoc żurawiny. Zanim do akcji wkroczą ciężkie maszyny pola zalewa się do wysokości krzaków owocowych. Żurawinę zbiera się za pomocą specjalistycznego kombajnu, który zbiera owoce żurawiny wypełnione powietrzem, dzięki czemu utrzymują się na powierzchni, następnie transportuje się je na brzeg, gdzie inna maszyna zasysa zbiory i oddaje je do kontenerów. Przy zbiorach pomagają także kobiety wyposażone w "spychacze", tak zwane kije, które zagarniają owoce do maszyny zbierającej. Większość owoców zbierana jest na mokro. W niektórych miejscach na świecie zbiera się żurawinę na sucho. Jednak Ameryka zapewnia 95% światowej produkcji tego owocu, który głównie zbierany jest podczas słynnego miesiąca żurawiny.