Mleko sojowe domowej roboty - przepis

Wykonanie mleka sojowego domowej roboty jest proste a sam produkt może zostać wszestronnie wykorzystany.

Mleko sojowe jest pełnowartościowym, bezlaktozowym zamiennikiem mleka krowiego. Może być wykorzystywany w prawie każdym przepisie zamiast tradycyjnego mleka. Polecane dla osób, które nie tolerują laktozy lub mają alergię ma mleko krowie, a dzięki dużej zawartości soli mineralnych i witamin, ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Niestety jego koszt jest dość wysoki, dlatego można spróbować wykonać mleko sojowe domowej roboty.

 

 

Jak zrobić mleko sojowe domowej roboty?

  • Do wykonania mleka sojowego potrzebne są jedna szklanka soi, woda źródlana, cukier i sól.
  • Suchą soję należy wsypać do garnka i zalać wodą. Garnek przykryć i zostawić na noc. W tym czasie soja napęcznieje. Rano należy odlać wodę, która zastała, a soję przepłukać pod bieżącą wodą.
  • Dodać dwie szklanki źródlanej wody i wszystko zmiksować. Miksować tak długo, aż masa będzie miała konsystencję śmietany. Następnie zmiksowaną papkę sojową przekładamy do większego garnka i zalewamy 1,25 litra wody źródlanej. Dodajemy szczyptę soli i cukru (według uznania).
  • Całość gotować przez 30 do 40 minut, pilnując, żeby się zbyt ostro nie gotowało. W trakcie gotowania będzie pojawiać się piana – trzeba pilnować, aby nie wykipiała. Jeśli piana będzie się podnosić, należy ją polać odrobiną zimnej wody.
  • Ugotowaną papkę sojową cedzimy. Powstały płyn, to właśnie mleko sojowe. Pozostała po przecedzeniu masa, to tak zwana okara. Aby mleko było klarowne można je kilkakrotnie przecedzić przez gazę.

Jak wykorzystać mleko sojowe domowej roboty?
Powstała po cedzeniu okara może być dalej wykorzystana w kuchni. W surowej postaci jest niejadalna i bez smaku, można ją przechowywać w lodówce przez siedem dni. Doprawić ją można standardowo solą i pieprzem, sosem sojowym lub ulubionymi przyprawami. Może posłużyć jako masa do formowania kotlecików sojowych lub jako zastępca mięsa w bigosie, gulaszu czy spaghetti. Z przygotowanego mleka możemy również przyrządzić przepyszny serek tofu. W tym celu należy zagotować litr mleka sojowego i gdy pojawi się kożuch – ściągnąć go i zdjąć z ognia. Następnie wlać, wcześniej wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Mleko powinno się rozwarstwić - zdjąć delikatnie z góry serek i przełożyć na sitko wyłożone gazą. Zawinąć brzegi i odstawić na godzinę.