Monachijski Oktoberfest: najsłynniejsze święto piwa

Oktoberfest to monachijskie święto piwa, które odbywa się w stolicy Bawarii już od ponad 200 lat i niezmiennie cieszy się ogromną popularnością.

W trakcie odbywającego się na przełomie września i października Octoberfest Wyżynę Bawarską, na której leży Monachium, odwiedza średnio ponad 6 milionów smakoszy złocistego trunku z całego świata. Luźny charakter święta oraz jego wieloletnia tradycja motywują piwoszy na Oktoberfest do spożywania średnio ponad 5 milionów litrów piwa.

 

  • Historia i tradycja październikowego święta
    Pierwszy Oktoberfest odbył się w 1810 roku i był świętem zorganizowanym z okazji zaślubin księcia Ludwika i księżniczki Therese von Sachsen-Hildburghausen. Uroczystości tej towarzyszyły zawody konne, których książę był wielkim miłośnikiem. Początkowo więc Oktoberfest miał charakter bardziej sportowy niż piwny. Monachijska uroczystość cieszyła się bardzo dużą popularnością, więc władze miasta zdecydowały się na cykliczne powtarzanie imprezy. W 1818 roku postawiono pierwsze huśtawki i karuzelę oraz rozpoczęto sprzedaż tak znanego i cenionego dzisiaj bawarskiego piwa. Jednak monachijskie święta piwne, przypadające na przełom września i października były w Niemczech znane już od wielu lat. Na przełomie tych dwóch miesięcy często organizowano wspólne spożywanie piwa z mijającego sezonu bawarskiego, aby rozpocząć ważenie nowego napoju.
  • Przebieg święta
    Każdy Oktoberfest rozpoczyna się od wjazdu młodej dziewczyny na koniu. Za nią podąża w odświętnym powozie burmistrz Monachium i premier bawarskiego rządu. Za nimi zaś kroczą dziesiątki kelnerek i kelnerów, barwne zespoły muzyczne, właściciele monachijskich browarów – słowem wszyscy miłośnicy Oktoberfest, od lat zżyci z niemiecką tradycją. Zaszczyt wbicia szpuntu pierwszej beczki ma zawsze burmistrz Monachium, który przekazuje pierwszy, litrowy kufel z piwem premierowi okręgu bawarskiego. Od tego momentu pękają beczki, a słynne bawarskie kelnerki roznoszą bursztynowy napój gościom, targając w silnych ramionach do 10 litrowych kufli. Za litr specjalnie ważonego na tę okazję, mocnego piwa trzeba zapłacić 8,5 euro. Na mocy bawarskiego prawa czystości z 1487 roku swoje piwa na Oktoberfest serwować mogą jedynie tradycyjne, monachijskie browary.
  • Radosny posmak Oktoberfestu
    Oktoberfest to przede wszystkim święto pełne zabawy i swojskiego, bawarskiego klimatu. Niemcy rozpoczynają je wraz z ostatnim weekendem września, lub pierwszą sobotą i niedzielą października i kończą po 16, 18 dniach świętowania. Na placu o powierzchni 420 metrów kwadratowych może bawić się do 100 tysięcy ludzi. Wiele krajów, zazdroszcząc atmosfery i wyjątkowości święta, próbuje naśladować największy w tym względzie Oktoberfest. Nigdzie jednak ciemne beczki nie pękają z takim hukiem, jak na monachijskim placu, zwanym "Błoniami Teresy".