Morszczyn pęcherzykowaty - zastosowania

Morszczyn pęcherzykowaty to glon, który może być pomocny w leczeniu wielu schorzeń, zwłaszcza niedoczynności tarczycy wywołanej brakiem jodu w diecie.

Morszczyn pęcherzykowaty to morska roślina z grupy brunatnic występująca w chłodnych wodach Oceanu Spokojnego i Atlantyckiego. Można spotkać ją także w Morzu Bałtyckim. W Polsce występował kiedyś na przykład w Zatoce Gdańskiej, obecnie jednak woda jest tam zbyt zanieczyszczona jak na wymagania tej rośliny. Surowcem leczniczym, jaki uzyskuje się z tego glonu, są jego plechy, wyrzucane przez fale na wybrzeża. Oczyszczone i osuszone plechy mają zastosowanie w zwalczaniu licznych chorób.

 

 

 

  • Pomoc przy niedoczynności tarczycy
    Dla mieszkańców krajów północnych morszczyn pęcherzykowaty od dawna jest środkiem zapewniającym zdrowie i pozwalającym uzupełnić braki witamin i soli mineralnych. Bałtycka odmiana tego glonu zawiera około 0,05% organicznych związków jodu. Odmiana atlantycka może zawierać go nawet 3,5%. Jod to pierwiastek niezbędny w diecie człowieka, warunkujący prawidłowe wytwarzanie hormonów tarczycy, które regulują gospodarkę energetyczną człowieka. Osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy (spowodowaną brakiem jodu) polecane jest spożywanie wywaru ze świeżych lub suszonych plech morszczynu (można je kupić na przykład w sklepach ze zdrową żywnością lub zielarskich). Wywar taki można sporządzić w domu. Po odcedzeniu sparzonych glonów (1 lub 2 łyżeczki na szklankę wrzącej wody) spożywa się go jak zupę lub pije. Można także po posiekaniu dodawać go jako przyprawę do zup, sosów, posypywać nim kanapki. W aptekach można także kupić jeden z wielu preparatów zawierających morszczyn w formie tabletek. 
  • Odchudzanie i inne zastosowania
    Poprzez stymulowanie działania tarczycy morszczyn pęcherzykowaty ma wpływ na przyspieszenie przemiany materii w organizmie. Pobudza procesy rozkładu chemicznego, sprzyja stopniowemu wchłanianiu węglowodanów i tłuszczów do krwi. Pęcznieje w żołądku, dzięki czemu reguluje apetyt. Dodatkowo powoduje wzrost wymiany osmotycznej, przyspieszając wydalanie nadmiaru wody z organizmu i usuwanie toksyn. Zawiera także kwas alginowy, który pęcznieje w jelitach i drażni delikatnie ich ściany, pomagając zwalczać zaparcia, zwłaszcza w przypadku osób otyłych. Morszczyn jest także źródłem licznych witamin, między innymi A, B1, B2, C; zawiera też wiele mikroelementów: miedź, magnez, mangan, cynk, wapń. Przyspiesza gojenie się ran, wykazując działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, gdyż zwiększa aktywność enzymów utleniających tłuszcze i zapobiega odkładaniu lipidów w naczyniach krwionośnych. Wspomaga również przemianę cholesterolu w kwasy żółciowe. Zawarte w nim polisacharydy mogą stymulować pracę układu odpornościowego, chroniąc przed infekcjami. Stosowany jest nawet w leczeniu raka okrężnicy i odbytnicy. Kolejnym zastosowaniem tego glonu jest jego działanie lecznicze w bólach reumatycznych i artretycznych bólach stawów. W domu można przygotować kąpiel, która pomoże pozbyć się bólów, a zarazem ma działanie odżywcze dla skóry i relaksujące. Do woreczka bawełnianego należy wsypać płatki glonu, zawiązać i wrzucić do wanny wypełnionej gorącą wodą. Ciało można myć woreczkiem jak gąbką, delikatnie ściskając. Produkowane są także kosmetyki zawierające morszczyn, mające działanie wygładzające i antycellulitowe.