Mrożony krem, czyli bożonarodzeniowe parfait

Bożonarodzeniowe parfait zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane gusta - przepis na pyszny deser na zimno.

Parfait o smaku czekolady, wanilii, cynamonu, to idealna propozycja bożonarodzeniowe parfait. Jest to mrożony deser złożony z puszystego kremu, bitej śmietany oraz owoców lub innych dodatków. Samo słowo parfait pochodzi z języka francuskiego i oznacza mrożony krem, a także coś doskonałego, idealnego.

Parfait piernikowe - mrożony krem o smaku Bożego Narodzenia

Bożonarodzeniowe parfait piernikowe ze względu na swój korzenny smak, doskonale wkomponuje się w świąteczne menu. Aby przygotować taki idealny mrożony krem potrzebujemy: 5 żółtek,10 dag cukru pudru, 300 ml słodkiej tłustej śmietany,1 laska wanilii (w wersji oszczędnej cukier waniliowy), 2 łyżeczki przyprawy piernikowej, pół szklanki siekanych orzechów laskowych, 1 małe opakowanie pierników (bez lukru i czekolady) Pierniki należy wcześniej podsuszyć aby łatwo dały się pokruszyć. Wanilię przekroić wzdłuż i wybrać miąższ. W garnku zagotować małą ilość wody. Do szklanej lub metalowej miski włożyć żółtka, cukier, przyprawę piernikową oraz wanilię (skórkę również). Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać energicznie aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wyjąć skórkę wanilii. Umieścić miskę z kremem w naczyniu z bardzo zimną wodą i oziębić, ubijając do czasu aż zgęstnieje. Następnie dodać pokruszone pierniki i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie mieszając, połączyć z zimnym kremem. Parfait wyłożyć do szklanej lub plastikowej formy i umieścić w zamrażarce na 24 godziny. Gotowy mus nakładać do szklanych pucharków i posypać siekanymi orzechami. Aby bożonarodzeniowe parfait prezentowało się na świątecznym stole bardziej okazale można ozdobić go specjalną posypką do ciast w kształcie gwiazdek lub śnieżynek albo lizakami w kształcie lasek Mikołaja. Możliwości są nieograniczone – wszystko zależy od wyobraźni.

Mrożony krem czekoladowy - zaspokoi gusta każdego łasucha

Parfait czekoladowe jest nieco tańszym sposobem na stworzenie doskonałego deseru. Można go komponować z przeróżnymi dodatkami, odpowiednimi do pory roku i potrzeb. Należy przygotować 5 żółtek, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 / 4 szklanki cukru, 1 / 3 szklanki kakao w proszku, 5 łyżek pokruszonych wafelków czekoladowych
Przygotowanie kremu dla parfait czekoladowego przebiega tak samo jak dla parfait piernikowego czyli: W garnku zagotować małą ilość wody. Do szklanej lub metalowej miski włożyć żółtka, cukier, esencję waniliową. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Podczas ubijania, małymi porcjami dodawać kakao. Umieścić miskę z kremem w naczyniu z bardzo zimną wodą i oziębić, ubijając do czasu aż zgęstnieje. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie mieszając, połączyć z zimnym kremem. Następnie umieścić w foremce i zamrozić. Aby ten pyszny, mrożony krem zachował kształt wybranej formy należy pamiętać o wyłożeniu naczynia folią spożywczą. Bożonarodzeniowe parfait wyśmienicie smakuje z cząstkami pomarańczy zanurzonymi w aromatycznym syropie. Aby przygotować ten wspaniały sos potrzebne są: 3 pomarańcze,2 goździki,100 gram cukru pudru, ¼ łyżeczki cynamonu w proszku, 50 ml wody. Z 2 pomarańczy zdjąć skórkę, usunąć biała błonkę, podzielić na cząstki. Z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier, goździki i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować aż do powstania złocistego karmelu. Do syropu dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Przecedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia. Po schłodzeniu dodać pokrojone cząstki pomarańczy. Zamrożone bożonarodzeniowe parfait wyłożyć na talerz, posypać pokruszonymi wafelkami czekoladowymi, przybrać pomarańczami, syropem dekoracyjnie polać deser.