Mus jabłkowy – przepis i zastosowanie

Uwielbiany przez dzieci, doceniany przez dorosłych- mus jabłkowy to deser, który znika ze stołu tak szybko, jak szybko zostaje przygotowany.

Życie bez musu jabłkowego byłoby uboższe- pomyślałoby wielu owocowych smakoszy. I mają rację! Ten przepyszny deser ma niezwykle szerokie zastosowanie, a koszty są ograniczone do minimum.

 

  • Przepis- sekret dobrego smaku
    Aby mus jabłkowy był smaczny, bez gorzkiego posmaku, warto zwrócić uwagę na rodzaj jabłek, chociaż możliwe jest wykonanie deseru praktycznie ze wszystkich odmian tego owocu. Wbrew pozorom, część jabłek powinna być kwaśna. Mogą być to na przykład antonówki. Najlepiej użyć dwóch- trzech rodzajów. Ilość owoców zależna jest od tego, jak dużo ma powstać musu, jednak przyjmuje się, że na jeden kilogram jabłek, powinno się dodać dziewięć łyżek cukru i litr wody. I oczywiście nie wolno zapomnieć o sercu musu jabłkowego, czyli o cynamonie, którego zapach przywołuje najsmaczniejsze wspomnienia. Opcjonalnie można użyć także laski wanilii, aby uzyskać maksimum aromatu. 
  • Wykonanie krok po kroku
    Pierwszym krokiem jest obranie jabłek oraz usunięcie pestek i środków. Następnie warto pokroić owoce na mniejsze kawałki, aby szybciej zmieniły konsystencję podczas duszenia. Kolejno należy wrzucić jabłka do garnka, napełnionego wodą mniej więcej do 1/3 wysokości. Nie należy wlewać za dużo płynu, albowiem jabłka staną się zbyt wodniste i nie uzyskają konsystencji masy. Zagotować jabłka, często mieszając, aby zawartość się nie przypaliła. Następnie dodać cukier i starać się rozgnieść jabłka tak, aby stały się jednolitą mieszanką. Pod koniec gotowania, kiedy masa będzie gęsta, dodać cynamon i ewentualnie wanilię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 
  • Do wyboru do koloru
    Mus jabłkowy jest tak zwanym deserem wielofunkcyjnym. Idealnie sprawdza się bez żadnych dodatków, jako smaczny i małokaloryczny deser. Dla urozmaicenia można go dodawać do naleśników z serem, przekładać nim drożdżowe i kruche ciasta. Jest także doskonałą podstawą do lekkiego obiadu- wystarczy zmieszać go z ryżem i zapiec, podając na gorąco. Może być również dodatkiem do lodów- zwłaszcza waniliowych i bakaliowych. Ale to nie wszystko. Mus jabłkowy posmarowany na kromce chleba także smakuje wyśmienicie, zmieniając kanapkę w słodką rozkosz. Jak widać sposobów na zastosowanie musu jabłkowego jest wiele, ale tak naprawdę, każdy może używać go na swój własny, niepowtarzalny i oryginalny sposób.