Musztarda domowej roboty krok po kroku

Domowe wersje ogólnodostępnych produktów są przede wszystkim zdrowsze, ale i smaczniejsze, dlatego warto sięgnąć po przepis na musztardę domowej roboty.

Ten niezwykle popularny dodatek, mający swoje początki już w starożytnym Rzymie, może poszczycić się wieloma odmianami. Rozpoczynając od sarepskiej, szczególnie popularnej w Rosji, przez francuską z winnym posmakiem, aż po delikatesową i stołową, najczęściej wybieraną przez Polaków.

 

  • Sekret tkwi w szczegółach
    Aby wykonać podstawową wersję przepisu na musztardę domowej roboty, należy przygotować główny składnik czyli gorczycę. Warto posłużyć się ziarnami dobrej jakości, mieszając 50 gram żółtych ziaren i podobną ilość czarnych. Następnie należy dokładnie zmielić ziarna, a wedle preferencji można także zostawić kilka całych ziarenek, które potem dodamy do musztardy. Taka wersja będzie nieco bardziej wyrazista. Po zmieleniu gorczycę należy zalać octem winnym (około 150 mililitrów). Można także dodać niedużą ilość wina, co także wpłynie na intensywność smaku, podkreśli głębię aromatu.
  • Kwestia czasu
    Aby składniki dokładnie się połączyły, należy wcześniej przygotowaną mieszankę odstawić na około 24 godziny. Po upływie tego czasu do musztardy dodać odpowiednie przyprawy. Obowiązkowo należy musztardę posolić i dodać pieprz, jednak inne przyprawy są kwestią gustu i zależnie od preferowanej łagodności lub wręcz przeciwnie, pikantności, można dodać bardziej egzotyczną kurkumę czy zwykłe ziele angielskie, a także wiele innych, ulubionych przypraw. Niestety musztarda nie jest jeszcze gotowa do spożycia, a na delektowanie się jej smakiem trzeba poczekać. Po wymieszaniu przypraw z mieszanką, należy odstawić musztardę do chłodnego miejsca. Można trzymać ją w lodówce lub innym, zimnym pomieszczeniu, na przykład w piwnicy. Czas oczekiwania na efekt pracy to około dwa tygodnie, albowiem przez ten okres musztarda powinna się ściągnąć, czyli zgęstnieć i nabrać odpowiedniej konsystencji, smaku i aromatu.
  • Świeże dodatki
    Po upływie wymaganego czasu, do musztardy domowej roboty można dodać świeże dodatki, które urozmaicą i wzbogacą smak. Składniki należy dodawać według uznania, natomiast przykładowo można posłużyć się cebulą czy nawet szczypiorkiem oraz dodatkowymi, świeżymi ziołami, na przykład koprem czy pietruszką. Przy użyciu świeżych produktów należy jednak pamiętać, iż data przydatności do spożycia musztardy skróci się i należy zużyć ją w krótkim czasie. Musztarda domowej roboty jest idealnym dodatkiem zarówno do mięsiw różnego typu czy sosów. Sprawdzi się także podczas grilla i innych, kulinarnych spotkań.