Na czym polega dietetyka chińska?

Dietetyka chińska nie wiąże się ściśle z liczeniem kalorii, opiera się głównie na energetycznych właściwościach spożywanych produktów.

Dietetyka chińska opiera się na twierdzeniu, że jedzenie jest podstawą witalności, podnosi odporność oraz wpływa na poprawę naszego samopoczucia. Podstawą chińskiego odżywiania jest rozgrzanie organizmu i tym samym spalenie tłuszczu. Każde, nawet najlepsze leczenie nie przyniesie oczekiwanych efektów bez specjalnej diety.

Chińska energia i natura

Według Chińczyków każdy z nas posiada wewnętrzną energię zwaną „czi”. To właśnie ona odpowiada za naszą przemianę materii oraz za funkcjonowanie organizmu. W chińskiej diecie znajdziemy podział produktów na yin i yang. Pierwsza siła to zimno i noc, druga natomiast to światło i gorąco. Możemy zatem wyróżnić składniki o zimnej naturze, czyli zachowujące yin, takie jak arbuz, gruszka czy fasola mung. Usuwają one z organizmu gorąco, toksyny z krwi i syndromy yang. Zimno możemy usunąć z organizmu składnikami yang, do których należą na przykład świeży imbir, chińska zielona cebula czy baranina, mająca gorącą naturę. Bez względu na podział tych energii, nie powinno się jadać produktów przetworzonych chemicznie, niedopuszczalne jest też stosowanie używek, takich jak kawa czy alkohol. Duży wpływ na właściwości potrawy ma sposób jej przygotowania. Potrawy w dietetyce chińskiej kuszą nie tylko smakiem, ale też aromatem i wyglądem, co wpływa na nasz apetyt, ale ma też cechy terapeutyczne. Odpowiednio skomponowana dieta wiąże się z cechami leczniczymi, pomaga zapobiec wielu dolegliwościom. Ogromne znaczenie ma też regularne spożywanie posiłków, w spokoju i w umiarkowanych ilościach.

Pięć elementów diety

W dietetyce chińskiej wyróżnia się pięć podstawowych smaków: słodki, gorzki, kwaśny, ostry i słony. Każdemu z nich przypisany jest konkretny element. Smak słodki to element ziemi, wspomagający wytwarzanie energii życiowej, potrawom gorzkim przypisuje się element ognia, poprawiający trawienie, smak kwaśny, czyli element drewna, wspomaga wątrobę i woreczek żółciowy. Smaki ostry i słony, związane z elementem wody, chronią płuca, nerki i pęcherz. W przyrządzanym posiłku nie może zabraknąć każdego z tych smaków, jednak żaden z nich nie może być dominujący. Najważniejsze jest zachowanie harmonii. Podobnie jest z termicznym działaniem potraw. Chińczycy rozróżniają składniki gorące, takie jak cynamon, imbir, czarny pieprz, baranina, ciepłe (na przykład cebula, pietruszka, musztarda), zimne (pomidory, sos sojowy, banany), orzeźwiające (ryż, sałata, mięso z indyka) oraz neutralne, wśród których znajdziemy marchew, mleko, wołowinę, cielęcinę. Najlepsze posiłki to takie, które skupiają w sobie wszystkie temperatury jednocześnie.