Nadzienie do kurczaka: oryginalne propozycje

Nadzienie do kurczaka możemy przygotować w różnorodny sposób, na przykład wykorzystując wątróbki drobiowe i orzechy lub owoce: śliwki i jabłka oraz kasztany jadalne.

Często zastanawiamy się, jakie potrawy można podać na wyjątkowy obiad. Być może zdecydujemy się na nadzienie do kurczaka, który ma lekkostrawne mięso i jest dużo tańszy od innych mięs. Odpowiednio przyrządzony drób, podany na stół, uświetni każdą uroczystą okazję.

 

Nadzienie do kurczaka z wątróbką i orzechami

 

Do przyrządzenia tego nadzienia przygotuj ćwierć kilograma wątróbek drobiowych, dwie niewielkie cebule, ząbki czosnku, pół kostki masła oraz szklankę łuskanych orzechów włoskich. Do podkreślenia smaku nadzienia użyj duży pęczek zielonej pietruszki, trzy łyżki koniaku, sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, a do zagęszczenia masy dwie kajzerki, trochę mleka, dwa jaja i bułkę tartą. Wypatroszone i umyte kurczaki natrzyj wewnątrz i z zewnątrz niewielką ilością soli, pieprzu i papryki. Bułki namocz w mleku. Drobno posiekaną cebulę zeszklij na połowie przygotowanego masła, dodaj pokrojoną wątróbkę i roztarty czosnek. Smaż przez kilka minut, a następnie wystudź, po czym wyrób na jednolitą masę z odciśniętymi bułkami, drobno posiekaną pietruszką i jajkami. Do masy dodaj połowę zmielonych i połowę grubo posiekanych orzechów oraz koniak. Przypraw do smaku solą, pieprzem, a gdyby była zbyt rzadka, dodaj trochę tartej bułki. Gotowym nadzieniem nafaszeruj kurczaki.

 

Owocowe nadzienie do kurczaka

 

Nadzienie do kurczaka możemy przygotować również z sześciu jabłek, najlepiej szarej renety oraz połowy kilograma suszonych śliwek. Weź jeszcze dużą cebulę, pół cytryny oraz sól i pieprz. Śliwki opłucz i namocz w letniej wodzie, by trochę napęczniały, osącz je, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i dodaj do śliwek. Kurczaka umyj, natrzyj wewnątrz solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na zewnątrz sokiem z cytryny. Do wnętrza tuszki włóż cebulę pokrojoną w niewielkie cząstki oraz jabłka ze śliwkami. Upieczonym nadzieniem możesz obłożyć pokrojoną tuszkę. Jeśli kurczak był zbyt utuczony, usuń nadzienie, ponieważ mogło wchłonąć zbyt dużo tłuszczu, stając się ciężkostrawne.

 

Nadzienie do kurczaka z kasztanów jadalnych

 

Pół kilograma umytych kasztanów jadalnych ponacinaj, obierz z brązowej skórki i gotuj do miękkości w wodzie z mlekiem w równych proporcjach. Z ugotowanych kasztanów jadalnych zdejmij resztki łupin. Podziel je na trzy części, jedną odłóż w ciepłe miejsce, dwie drobno posiekaj. Trzy łyżki masła utrzyj na puszystą masę z dwoma jajkami, dodaj ćwierć kilograma zmielonej wieprzowiny, odciśniętą dużą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku, posiekaną surową wątróbkę drobiową, kasztany i tyle śmietany, by powstała masa średniej gęstości. Przypraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i włóż masę do kurczaka. Po upieczeniu kurczaka do wytopionego sosu dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę mąki rozprowadzonej w odrobinie wody. Całość przecedź przez sitko, zagotuj, przypraw solą i dodaj odłożone wcześniej kasztany, by obgotować je w sosie. Polewaj nim nadzienie do kurczaka.