Nadziewane jajka – nowe pomysły

Zaskakujące i pyszne nadziewane jajka ze szpinakiem, avocado, łososiem oraz warzywami są proste w wykonaniu, a ich koszt jest niewielki.

Nadziewane jajka to niezwykle popularna w Polsce przekąska. Można je podawać zarówno na śniadanie, kolację czy jako przystawkę. Jest to także idealny pomysł na imprezę, albowiem przygotowanie takie jedzenia nie jest pracochłonne. Przepisów na nadzienia jest bardzo wiele. Klasyczne jajka faszerowane gotuje się, przecina wzdłuż wraz ze skorupką wyjmuje delikatnie tak, aby nie uszkodzić skorupki i miesza z różnymi dodatkami. Następnie ponownie umieszcza się w skorupkach, posypuje bułką tartą i podsmaża.

 

  • Kolorowe pasty
    Aby przygotować oryginalne nadziewane jajka, można pokusić się o wykonanie kolorowych, smacznych past. Jajka należy ugotować na twardo (około jedno jajko na jedną osobę). Ostudzić, przekroić na pół i wyciągnąć środki. Na dziesięć jajek potrzebna będzie jedna duża marchew, pół puszki kukurydzy, 3-4 różyczki brokuł, sól, pieprz oraz majonez. Warzywa należy ugotować. Wyciągnięte jajka zmiksować z majonezem i podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać marchew, do drugiej brokuły, do trzeciej natomiast- kukurydzę. Ponownie zmiksować każdą część, przyprawić i wypełnić nimi skorupki (można użyć specjalnej szprycy, aby uzyskać ładny wzór). Przybrać natką pietruszki.
  • Rybne pyszności
    Nadziewane jajka dobrze komponują się także z rybami, a przede wszystkim z wędzonym łososiem. Należy przygotować cztery jajka, 100 gram wędzonego łososia bez ości, 5 łyżek majonezu, 2 łyżeczki chrzanu, i pieprz. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Przekroić na pół i wydrążyć żółtka. W połówki białek nałożyć odrobinę majonezu. Łososia pokroić na cieniutkie paski, wymieszać z żółtkami, doprawić i przełożyć na jajka. Nie warto solić potrawy, albowiem łosoś sam w sobie jest dość słony. Na samą górę dodać odrobinę chrzanu i udekorować posiekanym szczypiorkiem. Inny pomysł, to użycie wędzonej makreli, połączonej z ogórkiem kiszonym, twarożkiem i kukurydzą.
  • Egzotyczne połączenie
    Innowacyjnym i dość niekonwencjonalnym pomysłem jest połączenie jajek z avocado. Nadziewane jajka będą pyszne, jeśli owoc będzie świeży i soczysty. Cztery jajka ugotować. Obrać i przekroić na pół. Żółtka wydrążyć i zmiksować wraz z pokrojonym w kostkę avocado, ząbkiem czosnku, czterema łyżkami parmezanu (lub innego sera) oraz garścią świeżego, oczyszczonego szpinaku. Doprawić do smaku. Mus należy przełożyć do połówek białek za pomocą szprycy. Skropić oliwą z oliwek i udekorować warzywami. Można podawać z grzankami lub świeżą bagietką.
  • Alternatywa dla smakoszy
    Przepis na nadziewane jajka z owocami morza jest alternatywą dla klasycznych połączeń. Jajka należy przygotować wedle wcześniejszych wskazówek. Cztery duże krewetki należy rozmrozić i oczyścić (obrać z pancerzy, usunąć głowę i ogon a następnie ponownie umyć). Ugotować na parze aż do uzyskania różowego koloru. Krewetki pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z połówki cytryny. Żółtko połączyć z krewetkami, dodać kolendrę, świeżo zmielony pieprz oraz łyżkę majonezu. Ponadto dodać jedną łyżeczkę musztardy. Wszystkie składniki wymieszać i faszerować jajka powstałą masą. Przyozdobić listkami mięty.