Najlepsze polskie browary restauracyjne

Amatorzy dobrego, naturalnie warzonego piwa mogą przed wypiciem przyjrzeć się jego produkcji w jednym z polskich browarów restauracyjnych.

Polskie browary restauracyjne są połączeniem minibrowaru i restauracji. Tradycyjne ważenie piwa na oczach klientów nawiązuje do średniowiecznych karczm i nadaje wyjątkowości każdej szklance złocistego płynu. Pierwszy polski browar restauracyjny powstał w 1992 roku, lecz prawdziwa moda na ich zakładanie rozpoczęła się po 2004 roku.

 

  1. Pierwszy polski browar restauracyjny – SPIŻ we Wrocławiu
    Pierwszy polski minibrowar powstał we wnętrzach zabytkowego wrocławskiego Ratusza. Goście restauracji mogą obserwować warzenie trunku dzięki szklanym ścianom. Browar produkuje sześć rodzajów niepasteryzowanego, niefiltrowanego piwa bez konserwantów, w którego skład wchodzą również witaminy i sole mineralne. Złocisty napój można wypić na miejscu lub zabrać do domu w specjalnej, dwulitrowej butli.
     
  2. Browar w sercu Krakowa
    Mieszczący się w piwnicach krakowskiego Starego Miasta C.K. Browar jest połączeniem minibrowaru, restauracji, pubu i night clubu. Cztery rodzaje dostępnego niepasteryzowanego piwa są oparte na tradycyjnie austriacko-czeskich recepturach warzenia. Piwowarzy produkują alkohol na wodzie miękkiej z dodatkiem najlepszej jakości słodu i specjalistycznych drożdży.
     
  3. Browar restauracyjny ze stolicy – BrowArmia Królewska
    Przechodząc po Krakowskim Przedmieściu w Warszawie warto zajrzeć do znajdującego się na rogu z ulicą Królewską minibrowaru. Produkuje się tam aż dwanaście rodzajów tradycyjnie warzonego piwa. Tutejsze złociste napoje zdobywały nagrody na Festiwalu Birofilia w 2010 roku.
     
  4. Nadmorska restauracja piwna – Brovarnia
    Chcąc napić się dobrego piwa w Gdańsku, należy zajrzeć na ulicę Szafarnia do Brovarni. Warzony tutaj napój opiera się na tradycji niemieckiej z zachowaniem technologii oraz słodu i chmielu od naszych zachodnich sąsiadów. Poza trzema stale produkowanymi piwami, minibrowar proponuje również liczne napoje sezonowe.
     
  5. Poznańska Brovaria – browar w sercu Wielkopolski
    W kamienicy w Rynku poznańskiego Starego Miasta znajduje się Brovaria – minibrowar, restauracja i hotel. Warzy się tutaj trzy rodzaje piw, które są połączeniem tradycyjnych sposobów produkcji z nowoczesnymi technologiami. Dla wyjątkowego smaku napoju wybierane są najlepsze mieszanki słodów oraz najlepszy polski i niemiecki chmiel.
     
  6. Browar restauracyjny w Lublinie  – Grodzka 15
    Spacerując po lubelskim Starym Mieście warto wstąpić do minibrowaru Grodzka 15. Browar oferuje trzy rodzaje piw do wypicia na miejscu oraz sprzedawanych na wynos w jedno i dwulitrowych ozdobnych butelkach lub pięcio i dziesięciolitrowych beczkach. Dzięki nim możesz również w domu cieszyć się smakiem piwa z jednego z polskich browarów restauracyjnych.
Z nami zarobisz łatwo i szybko