Najlepszy przepis na omlet

Dobrze wymieszane jaja, odpowiedni czas smażenia oraz wyśmienite dodatki to sekret udanego przepisu na omlet.

Doskonałym pomysłem na sycące i pyszne śniadanie jest przygotowanie omletu. Może być słodki lub z wytrawnymi dodatkami, w zależności od upodobań. W sezonie letnim warto skusić się na omlet z bitą śmietaną i świeżymi owocami, który zachwyci niejedno podniebienie. Kiedy przychodzą chłodne dni, a organizm potrzebuje więcej energii, idealnie sprawdzi się przepis na omlet z dodatkiem szpinaku, ryby czy sera.

Rodzaje omletu
Istnieje kilka odmian przepisu na omlet. Pierwszą z nich jest wersja francuska, gdzie smaży się omlet z masy jajecznej, a ciepłe dodatki wkłada się na już usmażony placek i składa na pół. Kolejna to odmiana hiszpańska, w której wszystkie składniki miesza się przed smażeniem i podaje się omlet na talerzu w formie okrągłego placka. Jeszcze inny sposób podawania pochodzi z Anglii, gdzie zarówno żółtka jak i białka ubija się osobno i smaży się omlet na patelni. Kiedy wierzch nie jest jeszcze upieczony, patelnię wstawia się do gorącego piekarnika na maksimum jedną minutę. Najbardziej delikatny omlet zwany jest sufletem, który w całości piecze się w piekarniku.

Podstawowy przepis
Suflety dla osób niedoświadczonych mogą być daniem nieco problematycznym w przygotowaniu, albowiem łatwo opadają. Dlatego też, na początek warto skusić się na klasyczny omlet, który na pewno się uda. Podstawowy, prezentowany przepis na omlet zawiera w sobie dwa jaja, dwie łyżki masła (około 50 gram), jedną łyżkę zimnej wody ( 15 mililitrów) oraz sól i pieprz do smaku. Jajka umyć (można je także szybko sparzyć). Wbić do miski, dokładnie wymieszać z wodą, solą i pieprzem. Patelnie postawić na bardzo małym ogniu. Kiedy będzie rozgrzana, zwiększyć ogień i dodać masło. Kiedy się roztopi, wlać masę z jajek i smażyć, nie używając przykrywki. Kiedy brzegi omletu będą ścięte, podważać je drewnianą łopatką, aby płynna masa dostała się na dno patelni i także się usmażyła. Czas smażenia nie powinien przekraczać dwóch minut. Na jedną stronę nałożyć dodatki. Złożyć omlet na pól i przełożyć na talerz.

Pyszne dodatki
Bardzo często omlet jada się z dżemem, owocami, bitą śmietaną, a nawet z białym, słodkim serem. Dla wielbicieli wytrawnych dań, z pewnością idealnym pomysłem będzie przepis na omlet z dodatkiem startego, żółtego sera, szynki pokrojonej w cienkie paski oraz różnych warzyw, na przykład suszonych pomidorów. Do jeszcze nieusmażonej masy można dodać startą cukinię lub ogórka i postępować analogicznie do powyższego przepisu. Omlet idealnie komponuje się także z wędzonym łososiem, nałożonym tuż przed zdjęciem placka z patelni. Można spożyć go z dodatkiem greckiego sosu tzatziki, wykonanego ze startego, świeżego ogórka, bardzo gęstego jogurtu (na przykład jogurtu bałkańskiego) oraz wyciśniętych ząbków czosnku i przypraw.