Najpopularniejsze mieszanki herbat

Smakosz herbaty ma naprawdę szeroki wybór: herbaty rosyjskie, angielskie i irlandzkie oraz owocowe i kwiatowe mieszanki herbat.

Wielbiciele herbaty wiedzą, że oprócz klasycznego podziału na herbaty czarne, czerwone, zielone i białe, dostępne są również różnorodne mieszanki herbat. Doświadczony kiper potrafi skomponować mieszankę z dodatkiem niemal każdego aromatycznego składnika: kwiatów, owoców, ziół i korzeni. Obok bardzo oryginalnych kompozycji istnieją mieszanki herbat popularne na całym świecie. Ich doceniany od lat smak i zapach zapewnia im wielu zwolenników.

 

 

  • "Śniadaniowe" mieszanki herbat

English Breakfast jest popularną na Wyspach herbatą, podawaną rano często z mlekiem, śmietanką i cukrem. Swój intensywny, pobudzający smak zawdzięcza mieszance gatunków indyjskich, cejlońskich i afrykańskich. Ciemny, bogaty napar pasuje nie tylko do porannych posiłków - poprawia trawienie po zjedzeniu tłustych, wyrazistych potraw. Irish Breakfast to mieszanka czarnych herbat assamskich i cejlońskich, pijana w Irlandii z dodatkiem mleka lub odrobiny alkoholu.

 

  • Earl Grey 

Swój charakterystyczny smak herbata Earl Grey uzyskuje dzięki olejkowi z owocu bergamotki - rodzaju cytrusa, podobnego z wyglądu do pomarańczy. Ponadto w zależności od producenta mieszanka zawiera kompozycję chińskich, indyjskich czarnych herbat. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem, przy wybieraniu herbaty należy zwrócić uwagę na jej jakość, ponieważ tańsze marki często wykorzystują do mieszanki słabsze partie liści.

 

  • Kwiatowe mieszanki herbat

Popularnym wśród koneserów dodatkiem do herbat jest jaśmin. Olejkiem aromatyzuje się liście herbaty, natomiast kwiaty po ususzeniu są dodawane do mieszanki. Delikatny zapach jaśminu doskonale komponuje się ze smakiem białej lub zielonej herbaty, zdarzają się jednak również czarne herbaty jaśminowe. Herbatę jaśminową należy pić niesłodzoną. Inne popularne mieszanki herbat to herbaty z różą i hibiskusem. Do bardziej oryginalnych dodatków należą kwiaty pomarańczy, fiołki, ślaz czy nagietki.

 

  • Rosyjska karawanowa

Herbata swoją nazwę i pochodzenie zawdzięcza herbatom importowanym z Pekinu do Moskwy w jukach przymocowanych do grzbietów wielbłądów. Podczas długiej podróży, herbata zdążyła nabrać charakterystycznego dymnego posmaku, cenionego przez koneserów. Mieszanka składa się z chińskich gatunków czarnych herbat.

 

  • Herbaty owocowe 

Mieszanki herbat i suszonych owoców po zaparzeniu osiągają przyjemny, słodko - kwaśny smak i apetyczny aromat. W Polsce popularne są herbaty z dodatkiem dzikiej róży, czarnego bzu i malin ze względu na dużą zawartość witamin i rozgrzewające działanie. Smakoszom przypadną do gustu również bardziej egzotyczne herbaty ze skórką cytrusów, suszonym bananem lub liczi.