Najsłynniejsze potrawy kuchni szkockiej

Haggis, czarny pudding, ciasteczka owsiane i nietypowe jajka - są to najsłynniejsze potrawy kuchni szkockiej, których składniki mogą przerażać i fascynować.

Kuchnia szkocka jest znacznie mniej popularna niż angielska czy francuska. Bierze się to z faktu, iż wiele osób poznając skład poszczególnych potraw zaczynają czuć pewne obrzydzenie. Jest to kuchnia, która zarazem jest świetna smakowo, ale też potrafi zaszokować doborem składników.

 

Haggis

 

Kuchnia szkocka potrafi szokować. Tak jest w przypadku najsłynniejszej potrawy z tego regionu świata zwanej haggis. To nic innego jak danie wykonane z owczych podrobów, czyli wątroby, serc, płuc i tym podobnych rzeczy, a jego podstawowym składnikiem jest żołądek. Opłukany, nadziewa się farszem z reszty podrobów i mięsa owczego posiekanego razem z kolendrą, cebulą i mąką owsianą. Całość zalewa się wywarem z płuc i baraniego łoju. Specjał podawany jest z brukwią i/lub ziemniakami.

 

Black Pudding

 

Kolejne danie kuchni szkockiej, które może wprawić w osłupienie. Jego podstawowymi składnikami są bowiem łój i krew barania. Jak w prawie w każdym daniu i w tym kuchnia szkocka dołącza odrobinę owsianki, cebuli i zioła. Całość miesza się razem w dość głębokim rondlu. Odrobina mleka i danie jest już prawie gotowe. Należy je teraz umieścić, albo w przygotowanych do tego celu owczych jelitach, albo w naczyniu żaroodpornym. Waastawić do pieca, gdzie przez 1,5 godziny będzie się piekło. Po wystygnięciu można kroić w plastry oraz podawać razem z bekonem i jajkami.

 

Jajka po szkocku

 

Kuchnia szkocka to także dość oryginalne połączenia, których nigdzie indziej w Europie się nie znajdzie. Tak jest w przypadku jajek przygotowanych po szkocku. Najpierw są one gotowane na twardo, po to, aby zostać potem zawinięte w mąkę i mielone mięso z przyprawami. Następnie wysmarowywane są pianą ubitą z białek po to, aby obtoczyć całość w okruszkach z ciemnego chleba. Tak przygotowany specyfik smaży się w głębokim oleju na patelni przez pięć minut.

 

Bannocks

 

Oprócz wytrawnych dań, kuchnia szkocka proponuje również desery. Typowym są bannocks, czyli ciasteczka owsiane, podawane najczęściej z serem. Są proste w przygotowaniu i składają się jajka, mąki owsianej, sody oczyszczonej i szczypty soli. Wszystkie składniki miesza się ze sobą, aż do uzyskania dość gęstej masy. Kiedy ciasto już jest gotowe, zamiast piec je w piekarniku, smażymy na głębokim oleju na patelni, tak, aby każde ciastko było opieczone z obu stron.