Napoje wegańskie - nie tylko bezalkoholowe!

Bananowy koktail, żółty drink "Kurczaczek" lub egzotyczne smoothie truskawkowe, to smaczne i proste w przygotowaniu napoje wegańskie, które dostarczą nam solidną porcję witamin na cały dzień.

Dieta radykalnie ograniczająca spożywanie pokarmów pochodzenia zwierzęcego nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności. Napoje wegańskie bywają wyjątkowo smaczne i oryginalne, ponadto zawierają dużą ilość witamin niezbędnych do utrzymania zdrowia i energii.

 

 

  • Wegański mleczno - bananowy koktajl

Napoje wegańskie nie mogą zawierać zwykłego mleka, ponieważ jako produkt pochodzenia zwierzęcego jest wykluczony z tej diety. W związku z tym zastąpimy je mlekiem sojowym - potrzebna będzie połowa szklanki, jeśli chcemy przyozdobić koktajl bitą śmietaną, przygotujmy około 300 ml mleka. Dodatkowo należy przygotować dojrzałego banana, kakao lub rozpuszczalną czekoladę, cynamon lub wanilię i cukier. Banana, mleko i 3 łyżki kakao mieszamy w blenderze z łyżką cukru i kilkoma kostkami lodu. Koktajl posypujemy cynamonem lub sproszkowaną laską wanilii, przedtem możemy przyozdobić ją niewielką ilością bitej śmietany zrobionej z mleka sojowego z utwardzaczem typu "śnieżka".

 

  • Drink "Kurczaczek"

Weganie to na ogół osoby bardzo dbające o swoje zdrowie, dlatego napoje wegańskie nie zawierają zbyt dużej ilości mocnego alkoholu. Ten bardzo smaczny drink "Kurczaczek" jest jednak niskoprocentowym napojem, w dodatku dzięki zawartości soków owocowych bogatym w witaminy i wapń. Przygotujemy go w wysokiej szklance z 60 ml Advocatu, 70 ml soku pomarańczowego, 5 ml syropu malinowy i kilku kostek lodu. Na dno szklanki wlewamy syrop malinowy, następnie delikatnie wlewamy alkohol i sok - warstwy nie powinny za bardzo się przemieszać. Wrzucamy kostki lodu a brzeg szklanki ozdobić możemy plasterkiem pomarańczy.

 

  • Smoothie truskawkowe 

Smoothie, czyli rodzaj gęstego koktailu z cząsteczkami owoców, jest w tym wydaniu mniej słodkie, niż inne napoje wegańskie z truskawkami. Dwie duże porcje przyrządzimy z dużej garści truskawek, ćwiartki melona, małego kawałka świeżego imbiru, jednej limonki, garści zielonej mięty i cukru. Truskawki myjemy, melona wydrążamy łyżką a miąższ pozbawiamy pestek. Owoce umieszczamy w blenderze, wyciskamy do nich sok z limonki, dodajemy imbir, miętę i cukier. Całość dokładnie miksujemy przez kilka sekund i podajemy dobrze schłodzoną, z kilkoma kostkami lodu. Jeśli preferujemy słodkie napoje wegańskie, możemy melona zastąpić arbuzem i zrezygnować z limonki, jednak pierwotna wersja ma bardziej wyrazisty i oryginalny smak i jest doskonałą propozycją na upalne dni.