Niemiecka currywurst – street food naszych sąsiadów

Hamburgery i hot-dogi są ikoną amerykańskiego fast foodu, natomiast niemiecka currywurst króluje od dawna na ulicach Berlina i wszystkich miast tego państwa.

Niemiecka currywurst, to niemalże tradycyjne danie, składające się z podawanej na gorąco pieczonej lub gotowanej kiełbasy wieprzowej, posypanej oczywiście dużą ilością aromatycznej i intensywnej przyprawy curry. Obowiązkowym dodatkiem jest ketchup i frytki lub bułka.

  • Jak polskie zapiekanki
    Najczęściej niemiecką currywurst można zakupić w niedużych budkach, ustawionych zarówno w centrach miast, jak i na obrzeżach. Budki przypominają te polskie, z zapiekankami, gdzie jakość jest stosowna do ceny. Podobnie jest w Niemczech- klasyczna kiełbasa z curry jest niedroga, jednak komfort spożywania zazwyczaj nie jest za duży. Jest to danie typu fast food, więc zabranie partnerki na randkę na currywurst byłoby dość ekscentrycznym pomysłem.
  • Currywurst czy kebab?
    Klasyczna kiełbasa z curry od paru lat wypierana jest przez inne danie typu fast food- turecki kebab. Wynika to z ogromnej liczby Turków, którzy mieszkają na terenie Niemiec, chcąc wprowadzić element własnej kultury i tradycji. Które danie wygrałoby pojedynek? Zapewne mieszkańcy Niemiec, przywiązani do swojej tradycji, nie zamieniliby smacznych kiełbasek na kebab, dlatego też usilnie starają się promować niemiecki przysmak, aby nie został wyparty przez orientalne danie. Coraz częściej w polskich barach można spotkać się z propozycją niemieckiej currywurst, jednak aby poczuć prawdziwy smak tradycji, warto udać się na wycieczkę do niedalekiego kraju.
  • Domowa wersja
    Dla tych, którzy nie mają możliwości spróbowania oryginalnej, niemieckiej currywurst, istnieje wiele przepisów na domową wersję tego dania. Sposób przyrządzenia jest niezwykle prosty, więc będą umieli się z nim zmierzyć nawet najwięksi laicy w świecie kuchni. Należy przygotować następujące składniki:
  • Kiełbasa (ilość i rodzaj zależy od indywidualnych preferencji, jednak najbardziej zbliżona do oryginalnego przepisu będzie wieprzowa lub biała)
    tłuszcz do smażenia
    2-3 łyżki posiekanej cebuli
    2-3 łyżki curry w proszku
    1 łyżka węgierskiej papryki
    2 szklanki ketchupu
    1 szklanka wody
  • Wykonanie
    Na patelni podsmażyć cebulę, dodać curry oraz paprykę. Wymieszać i dodać ketchup oraz wodę. Gotować do momentu, aż sos stanie się gęsty. Doprawić ulubionymi przyprawami. Kiełbasę podsmażyć na innej patelni i polać sosem. Niemiecka currywurst powinna być ostra, dlatego smakosze mogą dodać także ostry akcent w postaci chilli lub innych palących dodatków.