Nietolerancja laktozy – porady

Nietolerancja laktozy wymaga od chorego przestrzegania ścisłej diety profilaktycznej oraz stałej kontroli składu spożywanych produktów.

Organizm każdego zdrowego człowieka powinien wytwarzać laktazę – enzym, dzięki któremu możliwy jest rozkład cukru mlekowego, zwanego również laktozą, na łatwo przyswajalne cukry proste. Gdy ilość laktazy w organizmie jest niewystarczająca, cukier mlekowy nie rozkłada się, lecz fermentuje, powodując między innymi biegunkę, bóle brzucha oraz wzdęcia. Nietolerancji laktozy, czyli zaburzenia trawiennego, o którym mowa, nie można wyleczyć. Istnieją jednak skuteczne metody, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia związanych z nią przykrych dolegliwości.

Nie takie mleko straszne
Wokół nietolerancji laktozy, nierzadko mylnie utożsamianej z alergią pokarmową, narosło wiele mitów. Najbardziej powszechny głosi, że osoby cierpiące na hipolaktazję nie powinny spożywać żadnych produktów mlecznych. Tak daleko posunięta ostrożność nie ma jednak uzasadnienia medycznego. Laktoza zawarta jest przede wszystkim w mleku słodkim i jego przetworach, w znacznie mniejszym stężeniu występuje natomiast w produktach fermentowanych takich jak kefir, jogurt czy maślanka, które są wręcz zalecane przy łagodnej odmianie tego zaburzenia pokarmowego.

Smaczne zamienniki i suplementy
Rezygnacja choćby z niektórych przetworów mlecznych sprawia, że organizm pozbawiony zostaje podstawowego źródła wapnia. Aby nie dopuścić do powstania groźnych dla zdrowia niedoborów tego makroelementu, należy wprowadzić do diety bogate w wapń produkty niezawierające laktozy, na przykład jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Pomoc w profilaktyce niedoborów wapnia mogą stanowić również specjalne produkty mleczne bez laktozy oraz wszelkie dostępne w aptece suplementy diety.

Odpowiedzialne podejście do odżywiania
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy muszą zachować szczególną ostrożność podczas komponowania swojego jadłospisu, gdyż laktoza znajduje się nie tylko w przetworach mlecznych, ale również, nierzadko w znacznych ilościach, w wielu produktach pozornie niegroźnych, jak ciasta, płatki śniadaniowe czy sosy. Trzeba pamiętać, że hipolaktazja u każdego chorego występuje z nieco innym natężeniem i inne artykuły spożywcze wywołują u niego objawy chorobowe. Chorzy powinni więc być świadomi, jakie produkty oraz w jakiej ilości mogą spożywać, a jakie są dla nich szczególnie niebezpieczne. W trosce o swoje zdrowie powinni również wyrobić w sobie nawyk dokładnego sprawdzania składu każdej spożywanej potrawy. Jeśli jest to niemożliwe, na przykład w restauracji, ryzyko wystąpienia przykrych dolegliwości mogą zmniejszyć zażywając przed posiłkiem suplement wspomagający trawienie