Niezawodny przepis na biszkopt

Świeże jaja, dokładnie przesiana mąka oraz odpowiedni czas i sposób pieczenia to sekret dobrego przepisu na biszkopt.

Pyszny, puszysty i delikatny biszkopt, który nadaje się zarówno do przygotowania wykwintnych, piętrowych tortów na szczególne okazje, jak i do wykonania smacznych ciast. Będą one stanowić doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Poniższy przepis na biszkopt można wykorzystać do upieczenia spodu pod tiramisu czy letniego placka z kremem i owocami. Stosując się do poniższych wskazówek, ciasto z pewnością nie opadnie po upieczeniu.

Przygotowanie składników
Do pieczenia ciast zawsze należy używać produktów wysokiej jakości. Przepis na biszkopt opiera się głównie na jajach, dlatego też muszą być świeże i mieć temperaturę pokojową. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie wiejskich jaj, które są smaczniejsze i zdrowsze. Należy przygotować sześć jajek (oddzielić żółtka od białek). Ponadto będą potrzebne 320 gramy cukru pudru, 100 gram mąki pszennej (najlepiej wysokiej klasy mąki tortowej) oraz 100 gram mąki ziemniaczanej. Można dodać także olejek, który nada biszkoptowi preferowany aromat, na przykład waniliowy, rumowy, migdałowy lub cytrynowy. Nie należy jednak przesadzić z ilością olejku, albowiem jest on bardzo intensywny (wystarczy dosłownie kilka kropel).

Wykonanie ciasta
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wysmarować tłuszczem oraz obsypać bułką tartą. Sześć żółtek ucierać ze szklanką cukru pudru przez około 8 minut, do powstania jednolitej i puszystej masy. W innym naczyniu ubijać białka z dodatkiem pozostałego cukru aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany (około 7-9 minut). Zarówno mąkę pszenną jak i ziemniaczaną dwukrotnie przesiać (osobno), a następnie wymieszać dwa sypkie składniki. Prezentowany przepis na biszkopt nie jest skomplikowany, jednak wszystkie czynności należy wykonywać z dużą starannością. Dlatego też należy połączyć delikatnie żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Do masy przesiać 1/3 mieszanki mąki pszennej z ziemniaczaną i niezwykle delikatnie wymieszać. Należy uważać, aby nie zniszczyć ubitej piany. Powtórzyć czynność dwukrotnie, aż do wsypania całej mieszanki mąk. Masę należy przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po upływie tego czasu delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać 3 minuty, a następnie uchylić je jeszcze bardziej i ponownie czekać 3 minuty. Wysunąć kratkę i odczekać parę chwil, zanim zupełnie wyjmie się ciasto z pieca. Krem, owoce czy galaretkę nakładać na zupełnie wystudzony placek, aby biszkopt nie opadł.