Norowirusy: ochrona przed zakażeniem

Zakażenia norowirusami atakującymi układ pokarmowy człowieka można skutecznie ograniczyć stosując podstawowe zasad higieny.

Norowirusy należą do najczęściej występujących czynników powodujących zatrucia pokarmowe, zwane popularnie grypą żołądkową. Z reguły nie powodują one większych komplikacji dla zdrowia, jednak odwodnienie spowodowane występującą w czasie trwania choroby biegunką i wymiotami może być niebezpieczne dla małych dzieci i osób w podeszłym wieku. Wirus ten jest niestety jednym z najbardziej zakaźnych wirusów. Badania wykazały, że zakażenie może spowodować już 10 cząsteczek. Na zakażenie nie ma żadnego lekarstwa, czy szczepionki, jednakże przestrzegając zasad higieny można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Higiena żywności
Kluczową rolę przy zapobieganiu zakażenia norowirusami odgrywa odpowiednia higiena przygotowywania posiłków. Osoby, które się tym zajmują powinny szczególnie dbać o higienę. Należy staranie myć ręce za każdym razem po wyjściu z toalety, czy wykonywaniu innych czynności między przygotowywaniem kolejnych dań. Trzeba też zawsze pamiętać o starannym myciu wszystkich składników, a w szczególności owoców i warzyw, a także utrzymywać wysoki poziom higieny blatów kuchennych i naczyń wykorzystywanych do przygotowywania posiłków. Norowirusy giną w temperaturze 60 stopni Celsjusza w ciągu 30 minut, a także pod wpływem silniejszych aniżeli powszechnie stosowanych w gospodarstwie domowym, detergentów. Źródłem zakażenia może być także woda, zatem należy pamiętać, aby nie spożywać wody nieprzegotowanej. Lepiej jest również unikać obiektów gastronomicznych, których higiena budzi jakąkolwiek wątpliwość, a także nie zaopatrywać się w owoce i warzywa u niepewnych producentów.

Postępowanie przy zachorowaniu jednego z domowników
Ponieważ do zakażenia norowirusami może dojść poprzez kontakt z osobą chorą, a także przedmiotami, na których znajdują się cząsteczki wirusa przy zachorowaniu jednego z domowników należy szczególnie zadbać o higienę. Osoba chora powinna unikać kontaktów z innymi, posiadać osobne sztućce i ręczniki. Domownicy powinni w miarę możliwości unikać kontaktów z jakąkolwiek rzeczą, z którą miał styczność chory, a w szczególności z jego fekaliami i wymiocinami. Oczywiście, nie może ona przygotowywać posiłków, gdyż łatwo w ten sposób mogłaby zarazić inne osoby. Najlepszym wyjściem byłoby odseparowanie jej od reszty rodziny. Zatrucie wywołane norowirusami rozwija się w ciągu 1-2 dni od zakażenia i u osób dorosłych trwa przeważnie do 60 godzin, zatem taka izolacja nie potrwałaby zbyt długo, a w znaczny sposób ograniczyłaby rozprzestrzenianie się tego wirusa.