O pozytywnych właściwościach kaszy kukurydzianej

Zarówno od strony kulinarnej jak i zdrowotnej właściwości kaszy kukurydzianej trudno przebić - jest bogata w witaminy, wspomaga odchudzanie,zapobiega nowotworom, nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej a daje sie formować i łączyć w bardzo dowolny sposób.

Dobroczynne właściwości kaszy kukurydzianej są mało znane. Jest ona kopalnią łatwoprzyswajalnych witamin, minerałów, białka i błonnika. Ponadto ma dodatkowe właściwości, których inne odmiany kasz nie mają. Jest przy tym tania, łatwa w przygotowaniu i niesłychanie uniwersalna.

 

  • Właściwości kaszy kukurydzianej dla zdrowia
    Jak każda inna kasza, kasza kukurydziana jest pełna witamin (A, B, E, B1, PP), minerałów (magnez, potas, fosfor), mikroelementów (selen, kobalt) i pierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia. Jest też bogatym źródłem białka i błonnika, tak pożądanych w dietach odchudzających. Zawiera betakaroten, który nadaje skórze piękny, brzoskwiniowy odcień i jest mocnym przeciwutleniaczem. Kasza kukurydziana zapobiega więc nowotworom oraz dba o zachowanie młodości skóry. Duża zawartość żelaza predysponuje ją dla osób osłabionych i cierpiących na niedokrwistość, wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed drobnoustrojami. Z uwagi na dużą wartość odżywczą i łatwostrawność, polecana jest osobom starszym. Kasza kukurydziana powstaje z przemiału kukurydzy, i występuje w formie drobnego lub grubego grysiku. Kaszka kukurydziana z mlekiem to idealne panaceum na niemowlęce zaparcia. Skutecznie zapobiega też nocnym wybudzeniom dziecka.
     
  • Kuchenna uniwersalność kaszy kukurydzianej
    Mąka kukurydziana jest bardzo dobrze tolerowana przez osoby na diecie bezglutenowej, zatem wszelkie z niej wypieki są dla chorych jak najbardziej wskazane. Chrupki kukurydziane to znana od lat przekąska dla małych dzieci. Łatwostrawne, nieuczulające, w małych porcjach, idealnie pasujące do małych rączek. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków; z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Z niej właśnie powstaje też słynna rumuńska mamałyga i polenta (odmiana tej pierwszej), która jest idealną bazą do dalszego, ograniczonego tylko wyobraźnią kucharza, szaleństwa kulinarnego. Idealnie komponuje się z serem, śmietaną, owocami, sosami warzywnymi i konfiturami. Świetnie pasuje do kurczaka i zagęszcza sosy. Z tego względu doskonale spisuje się w gulaszu i gęstszych zupach. Tortilla i chrupki kukurydziane to doskonała alternatywa dla tak ukochanych przez nasze dzieci pizzy i czipsów. Są dużo zdrowsze od fast foodów, a odpowiednio przyrządzone w niczym nie ustępują tym mało zdrowym przekąskom. Przy tym, dzięki odżywczym właściwościom kaszy kukurydzianej, wspomagają zdrowy rozwój dziecka.