O zastosowaniu olejku manuka

Olejek manuka ze swoimi terapeutycznymi właściwościami, znajduje się na pierwszym miejscu w grupie olejków eterycznych.

Olejek manuka, to w 100% naturalnie czysty olejek z drzewa Manuka, jest bez wątpienia wspaniałym darem natury o właściwościach zdrowotnych. Obecnie występuje jako alternatywa dla australijskiego olejku z drzewa herbacianego.

Czym jest olejek manuka?

Mauka, to roślina dziko żyjąca i występująca w Nowej Zelandii oraz w Australii. W okresie kwitnienia, pszczoły zbierają nektar z kwiatów Manuki i produkują miód, który posiada naturalne właściwości nie występujące w innych odmianach miodu czy pożywienia. Te wspaniałe atrybuty drzewa od wieków były wykorzystywane przez tamtejszą ówczesną ludność. Aborygeni oraz Maorysi jako pierwsi zaczęli używać i poznawać wszelakie właściwości tej rośliny, która dla nas jest całkowicie egzotyczna.

Olejek manuka – zastosowanie

Dziś coraz częściej można znaleźć miejsca, w których olejek manuka ma swoje przeznaczenie. Otrzymywany w czystej postaci z liści drzewa – olejek jest bardzo silnym lekiem antyseptycznym, nawet pięciokrotnie silniejszym niż penicylina. Manuka ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne czy przeciwgrzybiczne, dzięki czemu jest doskonałym zabezpieczeniem dla cukrzyków, mających problem z gojeniem się ran. Jest także wspaniałym specyfikiem w leczeniu infekcji, wszelkiego rodzaju wrzodów, ropni, grzybicy, opryszczki. Olejek manuka jest uznawany za naturalny dezodorant, gdyż zmniejsza wydzielanie potu.

Inne zalety olejku

Dzięki właściwościach przeciwzapalnych, czy przeciwbólowych, stosuje się go podczas leczenia bólów artretycznych oraz reumatycznych. Wcierany w skronie czy czoło oraz inne bolące miejsca może złagodzić cierpienie. Stosuje się także inhalacje przy chorych zatokach, oskrzelach, kaszlu albo kąpiele w przypadku zapaleniu cewki moczowej, kandydozie narządów płciowych czy po prostu jako środek odświeżający i odprężający. Olejek manuka hamuje wydzielanie histaminy, dzięki czemu działa antyalergicznie. Stosując go na podrażnione błony śluzowe znieczuli je a także odpędzi wszelakie owady, gdy zajdzie taka potrzeba. W Nowej Zelandii wykorzystuje się go w postaci nieprzetworzonej nawet w kosmetyce, jako komponent wyrobów pielęgnujących skórę z problemami (na przykład łupież czy trądzik). Olejek jest także stosowany do wyrobu mydeł i płynów antybakteryjnych, które nie powodują zmiany pH skóry dlatego też można ich stosować zamiennie z płynami do higieny intymnej. Z uwagi na smak manuki, problemem może być stosowanie go doustnie, lecz przy wrzodach żołądka czy bólach brzucha, warto spróbować. Gdy dręczy nas katar można połączyć 2 krople olejku z 10 ml wody i zastosować roztworu jako kropli do nosa.