Obsługa lustrzanki cyfrowej dla początkujących

Obsługa lustrzanki cyfrowej wymaga zrozumienia mechanizmów jej działania i znaczenia parametrów takich jak głębia ostrości i czas otwarcia przesłony.

Zasady obsługi lustrzanek cyfrowych i analogowych są podobne. Główne różnice wynikają z materiałów rejestrujących obraz. W cyfrowych lustrzankach zamiast filmu znajduje się matryca zapisująca zdjęcie w postaci elektronicznego sygnału. Pozwala to na bardziej elastyczne ustawienia i umożliwia obejrzenie zdjęć przed ich wywołaniem.

 

 

  • Analogiczne parametry

Przy obsłudze lustrzanki cyfrowej należy pamiętać, iż jednym z elementów lustrzanek cyfrowych i analogowych jest lustro zasłaniające przesłonę (ruchomą część, której otwarcie powoduje naświetlenie materiału światłoczułego w trakcie robienia zdjęcia). Lustro odbija światło przechodzące przez obiektyw i powoduje pojawienie się obrazu w wizjerze. Taka budowa gwarantuje pełną kontrolę kadrowania i ostrości zdjęcia. Jak nazwa wskazuje, fotografia to rysowanie światłem. Dlatego, oprócz umiejętności skomponowania odpowiedniego kadru, początkujący fotograf powinien nauczyć się dobierać odpowiednie parametry naświetlania, tak aby ilość światła była optymalna (zdjęcie nie powinno być zbyt jasne lub zbyt ciemne). Podstawowe parametry to stopień otwarcia przesłony i długość czasu naświetlania. Im otwór jest mniejszy tym większa głębia ostrości zdjęcia, ale również mniej światła docierającego do matrycy. Im mniej światła tym dłuższy musi być czas naświetlania. Jednak podczas robienia zdjęć z ręki powinien być on krótszy niż 1/30 sekundy. Przy dłuższych czasach należy skorzystać ze statywu. Jeżeli fotografowany obiekt się porusza, rozwiązaniem jest zwiększenie czułości matrycy (parametr ISO). Należy jednak uważać, gdyż wraz ze zwiększeniem wartości ISO wzrasta również widoczność ziarna obrazu (widoczne jako kolorowe szumy).

 

  • Cyfrowe cechy

Aparaty cyfrowe posiadają dodatkowo procesor graficzny, który dokonuje wstępnej obróbki zdjęcia - niweluje szumy, wyostrza, poprawia odwzorowanie kolorów. Zwiększa to możliwości optymalizacji ustawień. Jednym z nich jest balans bieli. W przeciwieństwie do ludzkiego oka, procesor aparatu analizuje światło odbite od obiektu. Zwykle automatyczna analiza jest poprawna, są jednak sytuacje, kiedy oprogramowanie zostaje wprowadzone w błąd. Efektem są nienaturalne kolory zdjęcia. W tedy należy ręcznie wprowadzić informację o kolorze i intensywności światła – czy jest to ostre, białe światło słoneczne czy ciepłe, żółte światło żarówki. Dodatkowo, istnieje możliwość zapisu zdjęć w formacie RAW umożliwiająym późniejszą, komputerową zmianę balansu bieli. Obsługując lustrzankę cyfrową należy również pamiętać o rozdzielczości matrycy światłoczułej. W fotografii przyjęło się nazewnictwo z terminologii komputerowej – podaje się ją w pikselach. Dla początkujących fotografów, którzy nie planują dużych, plakatowych odbitek rozdzielczość 5 megapikseli (5 milionów pikseli na matrycy) jest wystarczająca. Pozwala ona na zrobienie dobrej jakości odbitki o wymiarach 10x15 centymetrów. Innym parametrem cyfrowych aparatów jest stopień kompresji zdjęcia. Wybranie największej kompresji pozwoli na zapisanie dużej liczby zdjęć, powoduje jednak znaczny spadek jakości zdjęcia (pikselizacja obrazu i powstawania artefaktów). W celu zachowania dobrej jakości zdjęcia, zamiast zwiększać kompresję, warto kupić dodatkową kartę pamięci.