Odżywianie według ajurwedy – informacje

Odżywianie według ajurwedy opiera się na stosowaniu określonych zasad spożywania posiłków oraz dobraniu diety do typu energetycznego duszy.

Ajurweda to starohinduska filozofia, której nazwa oznacza wiedzę o życiu. Nauka ta głosi, że aby człowiek był zdrowy i posiadał pełnię sił witalnych, musi zachowywać równowagę między znajdującymi się w jego duszy żywiołami: ziemią, powietrzem, ogniem i wodą. Każda osoba ma w sobie inne proporcje tych czynników. Odżywianie według ajurwedy zapewnia odpowiednią siłę oddziaływania każdego z czterech elementów duszy, a więc gwarantuje człowiekowi zdrowie i witalność.

Odżywianie zgodnie z zasadami ajurwedy

Zgodnie z filozofią ajurwedyjską to, co jemy i w jaki sposób to robimy, w ogromnym stopniu wpływa na nasze samopoczucie, powodując zdrowie lub chorobę. Podstawową zasadą żywienia jest spożywanie posiłków dopiero wówczas, gdy pojawi się głód, a więc co 3-6 godzin. Każdy kęs pożywienia musi zostać bardzo dokładnie przeżuty – po 24 razy każdą stroną ust. Jedzenie powinno odbywać się w spokojnej atmosferze, posilający się człowiek nie może być narażony na działanie czynników rozpraszających. Nie może więc on w czasie posiłku rozmawiać przez telefon oglądać telewizji ani czytać. Nie wolno także najadać się do syta i pić w czasie jedzenia, gdyż płyny pogarszają przyswajanie substancji odżywczych przez rozcieńczanie soków trawiennych. Do picia najbardziej polecane są soki, napary z ziół i woda.

Typy energetyczne według ajurwedy

Odżywianie według ajurwedy – poza stosowaniem wyżej wymienionych zasad ogólnych – polega także na dobraniu diety do prezentowanego przez daną osobę typu energetycznego. Filozofia ta wyróżnia trzy grupy osób: vatta, pitta i kapha. Przynależność do określonego typu zależy od tego w jakich ilościach występują w duszy danej osoby poszczególne żywioły. Spożywane pokarmy powinny równoważyć ich proporcje, to znaczy podnosić poziom brakujących elementów, a obniżać poziom tych, które występują w nadmiarze. Na przykład osoby reprezentujące typ vatta nie lubią zimnej pogody i mają tendencję do marznięcia dłoni i stóp, dlatego w ich diecie powinny dominować ciepłe potrawy, natomiast zabronione jest im jedzenie lodów i picie mrożonych napojów. Osoby pitta mają tendencję do nadmiernego pocenia się, dlatego z ich jadłospisu muszą zostać wyeliminowane potrawy gorące. Kapha z kolei cechują się między innymi tłustą skórą, dlatego powinni spożywać przede wszystkim potrawy z chudego mięsa i suchych składników.