Olej z drzewa herbacianego - działanie i zastosowanie

Olej z drzewa herbacianego stosowany jest w leczeniu wielu schorzeń, ma właściwości pielęgnacyjne, przyspiesza gojenie ran i uśmierza ból.

Olej z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z liści rośliny, która wbrew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z najpopularniejszym na świecie naparem. Drzewo herbaciane pochodzi z Australii – przez Aborygenów, rdzennych mieszkańców tego kontynentu, jego liście były używane jako środek przyspieszający gojenie oparzeń i odkażający rany – a w Europie znane i stosowane jest od XVIII wieku.

Wszechstronne działanie lecznicze olejku

Olej z drzewa herbacianego znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych, antywirusowych i przeciwgrzybiczych. Inhalacje z wykorzystaniem tego olejku mogą być stosowane jako środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Polecany jest między innymi w zwalczaniu uciążliwego kaszlu, zapalenia zatok, a także przy schorzeniach gardła. Substancja ta stosowana jest także do leczenia różnych typów grzybic. Może być ona wykorzystywana w formie nierozcieńczonej do moczenia stóp (lub innych, zakażonych części ciała), dodawana jest także do maści i zasypek pomagających zwalczyć to schorzenie. Zapobiega nawrotom tej choroby, a dodatkowo likwiduje nadmierną potliwość i nieprzyjemny zapach stóp. Kolejnym zastosowaniem tego eterycznego olejku jest leczenie trądziku. Może być on stosowany wprost na zmienione chorobowo miejsca w formie nierozcieńczonej, jednak u osób o skórze wrażliwej i skłonnej do alergii może spowodować to uczulenie. Dla takich osób bardziej polecane są specjalne kosmetyki do skóry trądzikowej, zawierające tę substancję w formie rozcieńczonej.

Inne praktyczne zastosowania olejku

Olej z drzewa herbacianego można stosować także jako środek odstraszający owady oraz łagodzący swędzenie i podrażnienia po ukąszeniach. Rozcieńczony z wodą może być używany do płukania jamy ustnej i leczenia zapaleń dziąseł (jednak nie wolno go połykać, gdyż mogłoby to wywołać zatrucie). Dodany do szamponu pomaga w walce z łupieżem. Kąpiele z wykorzystaniem tego olejku mogą być stosowane w leczeniu egzemy, polecane są także do pielęgnacji ciała przez osoby o tłustej skórze. Pomocny jest również w walce z opryszczką – smarowanie nim zmienionych chorobowo miejsc przyspiesza znikanie pęcherzyków, zapobiega także nawrotom tej nieprzyjemnej dolegliwości. Wsmarowywany w stawy czy wmasowywany w uszy uśmierza ich ból. Należy jednak pamiętać o tym, że nie mogą stosować go dzieci poniżej trzeciego roku życia oraz kobiety w ciąży.