Olej z miodli indyjskiej – działanie i zastosowanie

Olej z miodli indyjskiej jest prawdopodobnie najskuteczniejszym środkiem łagodzącym choroby skóry i chroniącym przed insektami.

Olej z miodli indyjskiej, zwany też olejem neem, jest to ciemnożółty lub brązowy ciągliwy olej o charakterystycznym, gorzkim zapachu, otrzymywany z nasion miodli indyjskiej. Szerokie zastosowanie miodli w medycynie i kosmetyce znane jest już od czasów starożytnych, obecnie wykorzystuje się ją także w bioprzemyśle.

Jak działa miodla?

Miodla posiada wiele właściwości leczniczych i łagodzących podrażnienia skóry, a także odstraszających owady. Wykorzystuje się praktycznie wszystkie części tego drzewa, jednak najbardziej efektywny jest olej z nasion miodli indyjskiej. W jego skład wchodzą przede wszystkim kwasy: oleinowy (53,4%), palmitynowy (25,1%), linolowy (15,5%), stearynowy (4,5%) oraz niezbędne aminokwasy. Olej z miodli indyjskiej jest substancją nieschnącą. Nie należy ogrzewać go powyżej 35°C, natomiast temperatura jego zastygania wynosi 23°C. Jest to produkt bezpieczny, ponieważ nie wykazuje żadnych działań ubocznych, nie należy jednak stosować go do pielęgnacji skóry kobiet w ciąży, ponieważ niektóre z substancji wchodzących w jego skład mogą wywołać poronienie. Olej neem można stosować bezpośrednio na oczyszczoną skórę, delikatnie wmasowując opuszkami palców przez około 30 sekund aż do całkowitego wchłonięcia lub dodać dwie łyżeczki do kąpieli. Istnieje także szeroki wybór kosmetyków z dodatkiem oleju z miodli indyjskiej. W celu ochrony przed owadami można wmasować go w skórę lub rozpylić na moskitiery.

Wykorzystanie oleju z miodli indyjskiej

Olej z miodli, ze względu na swoje liczne właściwości, jest nazywany sarva nivarini, co oznacza "lekarstwo na wszystkie choroby". Ze względu na działanie antybakteryjne, grzybobójcze i łagodzące, jest często stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym w leczeniu skóry trądzikowej, tłustej oraz suchej, przy pokrzywce, egzemie i łuszczycy, w celu łagodzenia wrzodów, czyraków i świerzbu. Dodaje się go także do środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej, a także do preparatów do pielęgnacji paznokci i włosów. Podnosi odporność skóry na działanie drobnoustrojów i chroni przed ukąszeniami, dlatego jest bardzo skuteczny w walce z pchłami, wszami i innymi insektami. Ponadto olej neem łagodzi ukąszenia, dlatego polecany jest także do smarowania miejsc po ukąszeniu komarów, kleszczy i pszczół. Ze względu na działanie uspokajające, poleca się dodawanie go do kąpieli.
Olej z miodli indyjskiej, z uwagi na działanie owadobójcze, znalazł zastosowanie także w bioprzemyśle jako ekologiczny środek ochrony roślin. W celu ochrony roślin przed insektami, należy rozpylić na nie olej.