Oliebollen – holenderski przysmak sylwestrowy

Puszyste ciasto drożdżowe, jabłka, rodzynki oraz aromatyczny rum to idealny przepis na holenderskie oliebollen.

Holenderska odmiana smakowitych pączków, czyli oliebollen, to deser spożywany głównie w sylwestra. Wypełnione są aromatycznymi jabłkami i rodzynkami. Warto skusić się na nową wersję znanych w Polsce, smażonych w głębokim tłuszczu smakołyków. Wszyscy smakosze z pewnością docenią podróż kulinarną wgłąb holenderskich tradycji.

Składniki na holenderskie pączki

Tradycyjne oliebollen wykonuje się z ciasta drożdżowego, które smaży się w gorącym tłuszczu. Do przygotowania deseru potrzebne będą takie składniki jak 10 gram świeżych drożdży (można także użyć 5 gram suchych drożdży), 125 mililitrów tłustego mleka (o zawartości minimum 3 procent tłuszczu) oraz dwie łyżki stołowe drobnego cukru. Ponadto na liście zakupów powinny się znaleźć takie składniki jak 190 gram mąki pszennej wysokiej klasy (na przykład mąka tortowa), jedno jajo kurze i szczypta soli. Pozostałe składniki to dwie łyżki stołowe rodzynków królewskich, 5 mililitrów rumu oraz jedno jabłko i pół łyżeczki startej skórki z cytryny. Do smażenia potrzebny będzie olej roślinny, a do posypania - cukier puder.

Oliebollen krok po kroku

W małym naczyniu umieścić drożdże, drobny cukier oraz 60 mililitrów mleka - najlepiej ciepłego. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Jeśli używa się suchych drożdży, należy pominąć te kroki. Mąkę pszenną przesiać dwa razy i dodać do gotowego rozczynu. W przypadku suchych drożdży, dodać je do mąki. Dolać resztę mleka oraz dodać szczyptę soli, wbić całe jajko i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie, można dodać więcej mąki. Rodzynki, rum i startą skórkę z cytryny dodać do ciasta drożdżowego. Jabłko obrać i drobno pokroić, a następnie dodać do masy. Przykryć czystą, suchą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Smażenie holenderskich smakołyków

Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, należy rozgrzać olej w dużym rondlu. Powinien być nagrzany do 180 stopni i wypełnić minimum 1/3 naczynia. Oliebollen przed usmażeniem ma dość płynną konsystencję, dlatego należy je nakładać dwiema łyżkami stołowymi, starając się uformować w miarę okrągłe pączki. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor, a następnie odsączyć z tłuszczu. Kiedy holenderskie pączki nieco ostygną, należy obficie posypać je cukrem pudrem. Najlepiej smakują w dniu smażenia.