Oryginalna masa do wafli - pomysły

Domowe wafle o smaku owocowym, czekoladowym i miętowym są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zachwycą dzieci i dorosłych.

Szybko i bez pieczenia można wyczarować w swojej kuchni słodką przekąskę. Wystarczy przygotować masę do wafli, posmarować nią andruty, a po kilku godzinach zachwycać się smakiem domowych wafelków.

Wafle z czekoladą

Wyjątkowy, głęboki smak ma masa do wafli przygotowana na bazie gorzkiej czekolady. Do wykonania masy na 1 paczkę wafli należy przygotować: 1/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki cukru, 1 szklankę mleka w proszku, 2 łyżki naturalnego kakao, 12 dekagramów masła lub margaryny, 1 tabliczkę gorzkiej czekolady oraz opcjonalnie kieliszek rumu, bakalie lub wiórki kokosowe. Tłuszcz siekamy na kawałeczki, czekoladę łamiemy na niewielkie kostki. Mleko, cukier i kakao mieszamy w garnku i zagotowujemy do pierwszego wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany tłuszcz i czekoladę. Po kilku minutach masę miksujemy i stopniowo dodajemy mleko w proszku. Na koniec możemy dosypać wiórki kokosowe, bakalie, lub dolać kieliszek rumu. Przygotowanym kremem smarujemy andruty i układamy warstwami. Obciążamy i pozostawiamy na kilka godzin.

Pyszna wersja z galaretką

Delikatny i owocowy smak nada waflom masa z galaretką. Do jej sporządzenia należy przygotować: 200 mililitrów kwaśnej śmietanki, 1 kostkę margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 jako i 1 torebkę galaretki owocowej o dowolnym smaku. Sporządzanie masy zaczynamy od rozpuszczenia margaryny w garnku, na wolnym ogniu. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. W miseczce roztrzepujemy widelcem surowe jajko, mieszamy je ze śmietaną i wlewamy do garnka. Po chwili dodajemy suchą galaretkę owocową, całość dobrze mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, studzimy masę. Zimną masą smarujemy wafle, układamy jeden na drugim, przykrywamy papierem śniadaniowym i obciążamy.

Z nutą mięty

Ciekawą propozycją jest masa z posmakiem miętowym. Aby wykonać masę należy przygotować: 1 szklankę cukru, 2 szklanki mleka, 1 kostkę margaryny i 200 gramów landrynek miętowych. W niewielkim garnku roztapiamy margarynę. Dosypujemy do niej cukier i dolewamy 2 szklanki mleka. Następnie wrzucamy cukierki miętowe i wszystko razem gotujemy do momentu, gdy landrynki się rozpuszczą. Masa powinna być jednolita i gęsta, po wystudzeniu możemy ją dodatkowo wymieszać mikserem. Krem nanosimy na andruty, układamy warstwami i obciążamy, aby masa do wafli dobrze je skleiła.