Owoc granatu - właściwości i zastosowanie w kuchni

Cudowne właściwości lecznicze owocu granatu znane są od dawna. Już starożytni z powodzeniem je wykorzystywali. Rajski owoc nie tylko leczy, lecz także wspaniale smakuje.

Zalety owocu granatu, zwanego też rajskim owocem, doceniane były już w starożytności. Wzmianki o nim znajdziemy na sumeryjskich tabliczkach glinianych, w Starym Testamencie i w mitologii. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom owoc ten uważany jest za symbol płodności i długiego życia.

Skąd pochodzi owoc granatu?

Granatowiec właściwy, którego owocem jest granat, występuje w Indiach, na Bliskim Wschodzie, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i na Kaukazie. Do jego uprawy wymagany jest więc klimat suchy i gorący. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych Bliskiego Wschodu, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą sprzed około pięciu tysięcy lat. Ponoć nawet sam Hipokrates zalecał sok z granatu na dolegliwości żołądkowe, a średniowieczni alchemicy uważali, że owoc ten przedłuża życie. Jest on obecny również w mitologii greckiej, między innymi w micie o Prozerpinie, natomiast judaizm wykorzystywał go przy różnych obrzędach. Właściwości owocu granatu znane więc były na przestrzeni wieków.

Właściwości owocu granatu

Punica granatum, czyli owoc granatu ma bardzo wiele zalet. Zawiera dużo witaminy C, a poza tym białko, wapń, żelazo, kwasy organiczne oraz błonnik. Wytwarzany z granatu sok ma ogromne właściwości lecznicze, udowodniono bowiem, że dzięki zawartości polifenoli skutecznie zwalcza choroby serca i układu krążenia, stany zapalne, a nawet nowotwory (polifenole działają również antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo). Sok z punica granatum obniża także ciśnienie krwi i stosowany jest jako środek pomagający przy zaburzeniach erekcji. Występujące w owocu antyoksydanty zapobiegają procesom starzenia się, dlatego wykorzystywany jest również w kosmetyce, między innymi przy produkcji kremów nawilżających.

Zastosowanie owocu granatu w kuchni

Owoc granatu ma szerokie zastosowanie także w kuchni. Nadaje się zarówno do deserów, jak i do dań gorących oraz sałatek. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem. Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina.