Palaćinke - ochota na naleśniki po chorwacku

Palaćinke to tradycyjne, chorwackie naleśniki, podawane z dżemem, sosem czekoladowym, posypane skruszonymi, orzeszkami włoskimi, dostępne w restauracjach.

Palaćinke to nazwa cienkich naleśników, powszechnych w Europie Środkowej i Wschodniej, porównywalnych do naleśników francuskich. Nazwa powszechna w większości języków słowiańskich, między innymi czeskim, słowackim, chorwackim. Wykonane z płynnego ciasta z jaj, maki pszennej, mleka i soli. Smażone na maśle. Doskonałe jako deser, na obiad lub słodką kolację.

Podanie i przygotowanie palaćinke

Plaćinke to doskonała alternatywa dla dań mięsnych, jako słodki deser lub obiad, nie tylko dla najmłodszych. Dla tych, którzy nie lubią jeść zbyt słodko, naleśniki mogą być wypełnione grzybami, mięsem lub ulubionymi warzywami, polane na wierzchu kwaśną śmietaną. Można je znaleźć nie tylko w przydrożnych budkach, ale podawane są w najlepszych restauracjach, także na wynos. Naleśniki można zamrozić, ułożone między arkuszami woskowanego papieru, będą idealnym rozwiązaniem na szybkie danie. Bardzo popularne w Chorwacji, niektóre tamtejsze restauracje zaopatrzone są w specjalną maszynę to robienia palaćinke. Jest to podłużne urządzenie, z zamontowanym pojemnikiem i dźwignią u góry, w środku którego jest spychacz, który wyciska masę ciasta na główną płytę. Urządzenie jest przystosowane do robienia naleśników o różnych kształtach i grubości. Maszyna jest tak zbudowana, że zachowuje stałą temperaturę na całym pulpicie, co gwarantuje, idealny kolor i smak potrawy. Palaćinke są bardzo długie, przycinane ostrym nożem, według życzenia klienta.

Przepis na chorwackie palaćinke

Do zrobienia chorwackich naleśników należy użyć dwa jajka, szczyptę soli. Podczas mieszania dodać litr mleka i pół kilograma mąki. Wszystko powoli wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej, koktajlowej faktury. Na koniec należy wlać odrobinę wody gazowanej, w celu spulchnienia ciasta. Palaćinke należy smażyć na rozgrzanym maśle, do uzyskania lekko, brązowej skórki, z obu stron. Naleśniki powinny być dość cienkie. Po zdjęciu z patelni należy przełożyć je, na przykład dżemem morelowym lub brzoskwiniowym, zwinąć w rulon i polać sosem czekoladowym. W Chorwacji najczęściej palaćinke posypuje się cukrem pudrem lub pokruszonymi orzeszkami włoskimi. Najlepiej smakują podane na ciepło. Można je serwować na wiele sposobów, przekładane dżemem truskawkowym, malinowym, wiśniowym, posypane migdałami, orzeszkami, kandyzowaną skórką pomarańczy, cynamonem lub polane różnymi sosami owocowymi. Jako wypełnienie może posłużyć czekoladowy krem lub ser z rodzynkami. Niepowtarzalny smak dają naleśniki wypełnione delikatnym, kremowym serem, polane kwaśną śmietaną i zapieczone w piekarniku. Całość dopełnia sos, z soczystych czereśni.