Panettone - włoski wariant pysznej babki

Oryginalny, włoski przysmak spożywany w święta, czyli panettone, można przygotować w domu i zachwycać się jego smakiem.

W Polsce w okresie Wielkanocy spożywa się tradycyjną babkę piaskową lub drożdżową. We Włoszech natomiast, w Święta Bożego Narodzenia oraz w Nowym Roku przygotowuje się panettone wedle oryginalnej receptury. Ciasto powinno po upieczeniu wisieć do góry dnem, dlatego proces przygotowania jest dość skomplikowany. Deser jest jednak tak pyszny i aromatyczny, że warto spędzić kilka chwil w kuchni, aby potem rozkoszować się smakiem włoskiej babki.

Panettone tradycją Włochów

Tradycyjne panettone pochodzi z Mediolanu, jednak obecnie spożywane jest na całym obszarze słonecznej Italii. W cukierniach zawsze pakowana jest w kartonowe pudełka. Babka bogata jest w bakalie, a podstawowy przepis musi zawierać aromatyczną skórkę pomarańczową. We Włoszech często spożywana jest z dodatkiem tradycyjnego, kremowego serka mascarpone lub kremem jajecznym - zabaglione. Ciasto serwuje się także ze słodkimi likierami, na przykład Amaretto.

Składniki na włoską babkę

Na liście zakupów powinny się znaleźć takie produkty jak 350 gram dobrej mąki pszennej (może być tortowa), 15 gram drożdży świeżych, 50 gram brązowego cukru, 4 łyżki stołowe ciepłego mleka, szczypta soli, trzy jaja kurze i 100 gram miękkiego, świeżego masła. Potrzebne będą także bakalie: 50 gram rodzynek królewskich, 50 gram prażonych orzechów włoskich i obowiązkowy składnik - skórka starta z jednej, dużej pomarańczy. Aby osłodzić nieco babkę, należy dodać tabliczkę białej czekolady.

Wykonanie panettone

Przygotowanie babki należy rozpocząć od wymieszania pokruszonych drożdży z ciepłym mlekiem oraz jedną łyżeczką mąki i jedną łyżeczką cukru. Składniki dokładnie wymieszać, przykryć czystą, suchą ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę pszenną dwukrotnie przesiać i połączyć ze szczyptą soli, mieszanką z drożdży i pozostałym cukrem. Wsypać skórkę pomarańczową, rodzynki oraz prażone orzechy. Jajka nieco wymieszać i wraz z miękkim masłem dodać do mieszanki. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne (około 5 minut) i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie mocno uderzyć ciasto, chwilę wyrabiać i dodać pokruszoną czekoladę.

Pieczenie drożdżowego deseru

Wysoką formę do babki wysmarować masłem. Przełożyć masę do formy i odstawić na kolejne 40- 50 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wierzch ciasta polać trzema łyżkami stopionego masła i wstawić do piekarnika na około 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu ustawić na godzinę do góry dnem. Po ostudzeniu można panettone polać lukrem i posypać bakaliami.