Panierowane naleśniki z indykiem - najlepiej po chorwacku!

Panierowane naleśniki z indykiem to danie kuchni chorwackiej polecane dla wielbicieli współczesnych, pełnych smaku i aromatu dań łączących w sobie potrawy mięsne oraz warzywne.

Współczesna kuchnia chorwacka charakteryzuje się przede wszystkim różnorodnością potraw. Rozmaite mięsiwa oraz bogactwo owoców morza równie często pojawiają się na talerzach co owoce i warzywa. Daniem chorwackim, łączącym drób, nabiał i warzywa, którego przygotowanie wydaje się być z jednej strony czasochłonne, a z drugiej dosyć proste, są panierowane naleśniki z indykiem.

Ciasto do panierowanych naleśników z indykiem

Ciasto do panierowanych naleśników z indykiem robi się tak samo jak do zwyczajnych naleśników z serem lub owocami, jednak nie używa się do nich gazowanej wody mineralnej. Spulchnia ona ciasto i sprawia, że stają się one delikatniejsze, jednak w oryginalnym chorwackim przepisie jej nie ma. Występują w nim natomiast 400 mililitrów mleka, dwa jajka, 20 dekagramów mąki, sól i olej do smażenia. Do dużej miski na początku wbija się jajka i roztrzepuje je widelcem. Dosypuje się do nich szczyptę soli i kolejno dodaje po trochu mleko oraz mąkę, nie przestając mieszać ciasta. Będzie ono gotowe, gdy nie znajdzie się w nim ani jedna grudka. Można też użyć miksera. Na teflonową patelnię należy nalać odrobinę oleju, rozgrzać go dosyć mocno i wylewać mniej więcej trzy czwarte kuchennej chochli ciasta. Przyrumienić naleśniki z obu stron i przekładać na osobny talerz.

Farszu do panierowanych naleśników z indykiem

Do przygotowania farszu potrzebne będzie 25 dekagramów indyczego mięsa, 4 dekagramy masła, 100 mililitrów kwaśnej śmietany, jajko, mąka i bułka tarta. Dodatkowo powinny się w nim znaleźć kwaszone warzywa, takie jak kiszony ogórek, czerwona papryka oraz przyprawy, a w nich gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Pokrojone w drobną kosteczkę oraz przyprawione solą i pieprzem mięso smaży się na rozgrzanym maśle. Kiedy zacznie się robić miękkie, przychodzi czas na dodanie startej gałki muszkatołowej, kwaszonych warzyw i śmietany. Całość smaży się jeszcze chwilę, po czym wymieszaną masę wykłada się na środek placka naleśnikowego, zawija jego brzegi ku środkowi i roluje go. Gotowe naleśniki wraz z farszem można od razu panierować. W tym celu obtacza się je w mące, jajku i bułce tartej i od razu układa na rozgrzany olej. Kiedy staną się złociście rumiane przekłada się je na talerz. Panierowane naleśniki z indykiem podaje się bez dodatków. Po obsmażeniu są gotowe do jedzenia.