Panna cota - przepis na deser po włosku

Świeża, chłodna śmietanka, żelatyna, mleko oraz aromatyczna wanilia stanowią podstawę deseru panna cota.

Gotowana śmietanka, czyli panna cota, to jeden z popisowych deserów mieszkańców słonecznej Italii. Przysmak pochodzi z północnych Włoch, jednak receptura została rozprzestrzeniona na cały kraj. Obecnie słodki przysmak serwuje się w wielu państwach na świecie, jednak Włosi uważają, że tylko oni potrafią przyrządzić go właściwie. Deser nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego można przez chwilę stać się włoskim smakoszem i przyrządzić panna cotę w domu.

Składniki na klasyczną panna cotę

Istnieje wiele odmian deseru panna cota, jednak warto go zasmakować przede wszystkim w klasycznej formie. Na liście zakupów powinny się znaleźć takie składniki jak 250 mililitrów płynnej śmietanki 36-procentowej. Powinna być bardzo dobrze schłodzona i przede wszystkim  świeża. Inne, potrzebne składniki to 250 mililitrów tłustego mleka, 80 gram drobnego cukru, dwie łyżeczki do herbaty żelatyny w proszku, a także jedna laska wanilii. Można ją zastąpić dwiema łyżeczkami ekstraktu z wanilii. We włoskich kafeteriach panna cottę podaje się zazwyczaj w towarzystwie musu owocowego przyrządzonego ze zmiksowanych truskawek lub malin.

Przygotowanie włoskiego deseru

Przygotowanie panna coty należy rozpocząć od zalania żelatyny odrobiną wody i odstawenia jej na pięć minut. Do niedużego naczynia należy wlać kremówkę, mleko oraz cukier. Wymieszać i dodać ziarenka wanilii lub ekstrakt. Mieszać do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i od razu zdjąć z ognia dodając żelatynę. Mieszać około 1-2 minuty, aż żelatyna się rozpuści. Masę przelać do małych naczyń (miseczek lub filiżanek) i odstawić do ostygnięcia. Kiedy osiągną temperaturę pokojową, miseczki przykryć folią i umieścić w lodówce, aż stężeją (minimum pięć godzin). Deser wyjąć z naczynek i przełożyć na talerz. Polać delikatnym musem owocowym i od razu podawać.

Słodkie wariacje panna coty

Aby urozmaicić przepis, do słynnego deseru panna cota można dodać na przykład granulki kawy rozpuszczalnej w momencie, kiedy mleko i śmietanka są gotowane. Zamiast zwykłego mleka można użyć słodkiego mleka kokosowego, jednak wtedy ilość cukru warto zmniejszyć o połowę. Sos owocowy można zamienić na karmel przygotowany z masła i cukru. Czekoladowy mus uzyska się dzięki dodaniu do podstawowego przepisu ciemną, gorzką i roztopioną czekoladę. Najsłodsza wersja przepisu zawiera w sobie rozpuszczoną, białą czekoladę.