Parfait cappucino - kawa w innym wydaniu

Parfait cappucino to wykwintny, ale prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci wszystkich, nie tylko miłośników kawy.

Niewiele jest osób, które potrafią się oprzeć rozkosznemu smakowi kawy Cappucino. A jeżeli zostanie ono podane w wersji Parfait Cappucino, przekona nawet tych najbardziej zatwardziałych. Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza: idealny, doskonały. Ten mrożony krem na bazie kawy i słodkiej śmietanki w pełni zasłużył na swoją nazwę. Warto poświęcić kilka minut na jego przygotowanie, by samemu się o tym przekonać.

Składniki potrzebne do przygotowania parfait:

Do przygotowania dwóch porcji Partait Cappucino potrzebne będą: 3 żółtka, 70 g cukru, 1 mała filiżanka mocnego espresso, 20 ml likieru Tia Maria (opcjonalnie), 375 ml śmietanki do ubijania (najlepiej 30%), około 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku. Filiżankę espresso można zastąpić dwiema łyżkami kawy instant, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody, musimy jednak zwrócić uwagę, by była to kawa wysokiej jakości. W oryginalnej wersji deseru zalecany jest likier kawowy Tia Maria. Jest to likier pochodzenia jamajskiego, którego głównym składnikiem są ziarna kawy, czasami dodawany jest do niego wyciąg z wanilii. Jeżeli chcemy zrezygnować z dodatku alkoholu, likier można z powodzeniem zastąpić sokiem pomarańczowym. Nawet jeśli Parfait Cappucino przyrządzimy w wersji bezalkoholowej, deser nie powinien być serwowany dzieciom ze względu na zawartość kawy.

Przyrządzanie kremu do parfait

W misce zanurzonej w gorącej kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem i likierem kawowym do momentu, aż masa nabierze puszystości i nieco pojaśnieje. Dolewamy rozpuszczoną kawę, mieszamy jeszcze przez chwilę i zostawiamy do ostygnięcia. W drugiej misce ubijamy na sztywno połowę śmietany. Musimy pamiętać, że śmietana powinna być mocno schłodzona, a ubijanie nie może trwać zbyt długo. Delikatnie łączymy masę jajeczną z ubitą śmietaną. Powstały krem przekładamy do wysokich pucharków, napełniając je do 3/4 wysokości, a następnie wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Dekoracja i sposób podania deseru o smaku cappucino

Parfait Cappucino wyjmujemy z zamrażalnika 15 minut przed podaniem. W tym czasie ubijamy na pół sztywno pozostałą śmietanę i nakładamy ją na zmrożony krem. Na koniec obficie posypujemy wierzch ciemnym kakao. Dla urozmaicenia smaku kakao może być wymieszane ze szczyptą cynamonu lub chili. Do posypywania najlepiej użyć małego siteczka, dzięki temu warstwa kakao będzie idealnie równomierna. Ciekawym pomysłem jest użycie szablonów, które pozwolą na otrzymanie malowniczych wzorków w warstwie kakao. Orzeźwiające Parfait Cappucino idealnie nadaje się na gorące leniwe popołudnia.