Parfait cynamonowe - zimny deser o gorącym smaku

Parfait cynamonowy jako doskonały w smaku deser na zimno stanie się idealnym dodatkiem każdego wykwintnego przyjęcia.

Przygotowując eleganckie przyjęcie chcemy, aby wszystkie potrawy były idealne. Doskonałym deserem na tę okazję będzie parfait cynamonowe. Niepowtarzalny smak i stylowe podanie wprawi w zachwyt wszystkich gości, którzy długo będą wspominać słodką potrawę.

Parfait cynamonowe

Przed rozpoczęciem wykonania parfaitu cynamonowego należy wydzielić białko z pięciu jajek. Mikserem ubić pozostałe żółtka w połączeniu ze 125 gramami cukru i jedną łyżeczką mielonego cynamonu. Kiedy powstanie gęsty kogel-mogel, nie przestając ubijać, dodać 2 łyżki koniaku lub brandy. Całość połączyć na doskonale gładką masę. Wcześniej oddzielone białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce przygotować dwie szklanki śmietany kremówki, a następnie ubić ją na sztywno. Na koniec wszystko delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Parfait cynamonowy wlać do formy do keksu (lub innego naczynia o podobnym kształcie) wyłożonej wcześniej plastikową folią. Masę włożyć do zamrażalnika na całą noc. Deser przed podaniem wydobyć z formy poprzez jej odwrócenie. Następnie należy delikatnie oderwać folię, pokroić deser na grube plastry i ułożyć na półmisku. Parfait cynamonowy najlepiej smakuje z jesiennymi owocami.

Parfait czekoladowy z sosem cynamonowym

Parfait cynamonowe może posiadać również smak bardziej czekoladowy. Przed rozpoczęciem jego wykonywania, należy pokroić w ćwiartki 250 gram suszonych śliwek. Następnie zalać owoce 200 ml herbaty i 50 ml koniaku. Kiedy śliwki będą miękkie, ddcedzić. Pozostawić zarówno owoce jak i pozostały płyn. Zagotować 150 ml mleka. W oddzielnym garnku rozpuścić 200 gramów gorzkiej czekolady. Utrzeć cztery żółtka ze 150 gramami cukru. Cały czas ubijając bardzo powoli dodawać gorące mleko. Po ostudzeniu masy, mieszając dodawać płyn pozostały z moczenia śliwek. Następnie należy stopniowo dokładać zimną czekoladę. Na koniec ostrożnie dodawać wcześniej ubitą śmietanę kremówkę (350ml) oraz śliwki. Parfait mrozić przez około 6 godzin. Aby deser stał się parfaitem cynamonowym potrzebuje odpowiedniego sosu. Przygotowania należy rozpocząć od ugotowania szklanki mleka z kawałkiem kory cynamonowej. Po zagotowaniu, korę wyjąć. W międzyczasie 3 żółtka ubić z 50 gramami cukru. Do kogla-mogla, cały czas ubijając, stopniowo wlewać gorące mleko. Następnie dodać mielony cynamon i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy sos będzie zimny, bardzo ostrożnie połączyć go z ubitą, sztywną kremówką (150 ml). Całość odłożyć do schłodzenia. Polany sosem zmrożony parfait cynamonowy podawać w pucharkach z owocami sezonowymi.