Parfait kawowe - po prostu pycha!

Z czekoladą, pod migdałami, przekładane herbatnikami – istnieje wiele sposobów, aby przygotować pyszne parfait kawowe.

Słowa parfait pochodzi z języka francuskiego i oznacza wspaniały, doskonały, krem mrożony. Parfait kawowy jest idealnym deserem na upalny, letni dzień, ale będzie również wyśmienicie smakować jako dodatek do gorącej kawy czy herbaty. Jego smak na pewno zachwyci wielbicieli kawy.

 

 

  • Parfait z czekoladą

Cztery żółtka, pół szklanki cukru i dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej ubić na gładką masę. Zaparzyć pół szklanki mocnej kawy, a następnie połączyć ją z niepełną szklanką śmietany trzydziestosześcioprocentowej i mocno podgrzać. Nie gotować, aby śmietana się nie zważyła. Wywar kawowo śmietanowy dodać do ubitych żółtek. Mieszając, podgrzewać na parze aż masa zgęstnieje. Szklankę śmietany ubić, dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Wąską formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą, a następnie wylać na nią jedną trzecią masy kawowej i wstawić do zamrażalnika. Gdy krem zamarznie, posypać go gorzką czekoladą, startą na grubych oczkach, a następnie wylać jedną trzecią masy i zamrozić. W ten sam sposób postąpić z kolejną warstwą. Parfait kawowe wyjąć z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem.

 

  • Parfait pod migdałami

Do miseczki wsypać dwie szklanki cukru i wlać cztery filiżanki espresso. Dokładnie wymieszać, aby powstał gęsty syrop. W drugiej miseczce osiem żółtek ubić na puszystą, białą masę. W kolejnej ubić na sztywno trzy szklanki śmietany trzydziestosześcioprocentowej. Żółtka połączyć z syropem kawowym, a następnie, mieszając, dolewać śmietaną. Tak powstałą masę rozlać do pucharków i wstawić na sześć godzin do lodówki. Przed podaniem parfait kawowe posypać mielonymi migdałami.

 

  • Parfait przekładane herbatnikami

Do miski wbić dwa całe jajka i dwa żółtka, wsypać niepełną szklankę cukru. Całość ubijać w letniej kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Następnie do masy jajecznej wlać szklankę mocnej kawy oraz cztery łyżki likieru kawowego. Wymieszać. Pół litra śmietany kremówki ubić i połączyć z ostudzoną masą jajeczną. Osiem dużych herbatników pokruszyć i skropić dwoma łyżkami likieru kawowego. Wyłożyć formę do pieczenia folią spożywczą, wylać na nią jedną trzecią kremu. Posypać połową pokruszonych herbatników i przykryć kolejną warstwą masy. Posypać herbatnikami, wylać pozostałą część kremu i wstawić do zamrażalnika na około pięć godzin. Parfait kawowe wyjąć z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem.