Parfait z wątróbek drobiowych - spróbuj czegoś nowego w Twojej kuchni!

Wyśmienity parfait z wątróbek drobiowych, stanowi tak pożądane urozmaicenie, na przykład śniadań i z powodzeniem zastąpić może wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe czy pasztety.

Parfait brzmi na tyle nie po polsku, że wzbudza nasze zainteresowanie, kojarzy nam się jednak, co najwyżej z pysznymi, zimnymi deserami. A gdzież tu miejsce na wątróbki? Samo słowo, które przywędrowało do nas z języka francuskiego, oznacza rzecz skończoną, doskonałą lub perfekcyjną i to właśnie w pełni opisuje parfait z wątróbek drobiowych. Ta pyszna pasta kanapkowa ma jednak coś wspólnego ze znanym deserem, również należy ją schłodzić.

Składniki potrzebne do wykonania parfait z wątróbek drobiowych

Parfait z wątróbek drobiowych przygotowujesz zazwyczaj w większej ilości niż potrzeba na raz do spożycia, ale przysmak ten zachowuje swoją świeżość, doskonały smak i konsystencję przez okres, co najmniej czterech dni. Potrzebna średnia, drobno posiekana cebula, wątróbki drobiowe - 30 dag, 50 do 100 gramów miękkiego masła, 2 do 3 łyżek posiekanej zieleniny (może być tradycyjna pietruszka czy nawet koperek, to danie doskonale komponuje się również z dodatkiem kiełków sojowych), pół łyżeczki soli, dwa razy na czubku łyżeczki pieprzu, łyżeczka startej gałki muszkatołowej lub, co polecam, łyżeczka drobno zmielonego (na przykład w młynku do mielenia kawy) ziela angielskiego. Tak aromatyczny dodatek do pieczywa nie wymaga już żadnych udoskonaleń, Na przygotowane kanapki można jednak ułożyć listki sałaty lub gałązkę pietruszki.

Przygotowanie parfait z wątróbek drobiowych

Parfait z wątróbek drobiowych, najlepiej przygotować wieczorem i na całą noc zamknąć w lodówce. Unikniesz wtedy utraty czasu na poranne przygotowania ciekawego posiłku a także uzyskasz pewność, że Twoja pasta jest doskonale schłodzona. Na patelni, na małym ogniu rozpuść dużą łyżkę masła, dorzuć cebulkę oraz jedną część pieprzu, wymieszaj i duś dopóki cebula się nie zeszkli. Dodaj wątróbki i dalej smaż, mieszając, aż zrobią się brązowe. Potrawę zdejmij z patelni, teraz dodaj sól, resztę pieprzu, gałkę muszkatołową lub ziele angielskie, pozostałe masło i zieleninę. Całość zmiksuj blenderem albo zmiel w robocie tak, aby powstała jednolita masa. Tak przygotowany, nie całkiem jeszcze gotowy smakołyk, przełóż do miseczki, przykryj talerzykiem i na dłuższy czas schowaj do lodówki. Gotowy dodatek do pieczywa, cienko rozsmaruj po świeżych kromkach i ewentualnie ozdób. Jak zatem widać, nawet obco brzmiące z nazwy, frykasy takie, jak parfait z wątróbek drobiowych, mogą nieść za sobą nie tylko urozmaicenie i wyborny smak ale dobrą zabawę i łatwość przygotowania no i wcale nie muszą być drogie.