Pasztet z żurawiną - idealny dla gości

Przygotowując kolację dla gości warto pamiętać o wykonaniu pasztetu z żurawiną, który jest nie tylko daniem eleganckim, ale przede wszystkim bardzo smacznym.

Pasztet z żurawiną można kupić w sklepie, jednak najlepiej smakuje wykonany samemu w domowych warunkach. Powinien mieć odpowiednią konsystencję, nie kruszyć się, tak, aby łatwo można było go nałożyć na talerz. Najlepiej smakuje sporządzony z różnego rodzaju mięs, począwszy od wątróbki, poprzez podgardle, aż po łopatkę wieprzową. Wedle uznania można dodać również mięso z kurczaka lub indyka, co nadaje pasztetowi delikatnego smaku.

Składniki niezbędne do wykonania pasztetu

Do wykonania pasztetu potrzebujemy następujące rodzaje i ilości mięsa: kilogram łopatki wieprzowej, trzysta gram podgardla, sto gram wątróbki. Dla uzupełnienia smaku do pasztetu z żurawiną niezbędne będą również: jedna cebula, pięć dekagram suszonych żurawin, dwa ziarenka ziela angielskiego, jeden liść laurowy, dwie łyżki masła, sól i pieprz wedle uznania.

Smażenie i duszenie mięsa

Podgardle i mięso z łopatki należy pokroić w drobne kawałki, cebulę posiekać w kosteczkę. W rondelku do roztopionego masła dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż do uzyskania złotej barwy. Następnie trzeba dodać do niej mięso i podsmażyć, najlepiej na dość dużym ogniu. Gdy mięso na pasztet z żurawiną jest już ładnie zarumienione, zmniejszamy płomień i dolewamy do niego wody. Teraz jest idealny moment żeby całość doprawić: pieprzem, solą, jednym listkiem laurowym i dwoma ziarenkami ziela angielskiego. Całość dusić pod przykryciem, do momentu aż mięso będzie miękkie, czyli przez około godzinę. Wątróbkę należy oddzielnie sparzyć wrzątkiem.

Przygotowanie żurawiny i pieczenie pasztetu

Żurawinę należy moczyć w gorącej wodzie aż do momentu kiedy zmięknie i napęcznieje. Wówczas należy ją przesypać na sitko i pozostawić do momentu odcedzenia. Ostudzone mięso wraz z wątróbką najlepiej trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Po tym zabiegu dodać do niego żurawinę i bardzo dokładnie wymieszać. W tym czasie należy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Powstałą masę na pasztet z żurawiną przełożyć do przygotowanej formy i piec przez godzinę.

Z czym podawać pasztet domowego wypieku

Pasztet z żurawiną powinno się podawać z dobrym, białym wytrawnym winem. Ponadto na przyjście gości najlepiej przygotować prostą sałatkę, która będzie się komponowała z potrawą. Powinna ona zawierać sałatę, pomidory i ogórki, jednak można użyć wyobraźni i dodać jeszcze innych składników, wedle uznania. Pasztet z żurawiną najlepiej podać na talerzu pokrojony w plastry i przystrojony świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.