Pieczony karp - przepis

Pełen zdrowego cholesterolu i innych ważnych dla prawidłowego odżywiania składników, pieczony karp może zostać przygotowamy z czosnkiem lub z migdaami i suszonymi grzybami.

Karp to ryba, która tradycyjnie pojawia się na polskich stołach podczas kolacji wigilijnej. Jest to efektowna potrawa, którą z powodzeniem można serwować również na inne doniosłe okazje. Ryba ta świetnie smakuje sama, jak również i w towarzystwie pieczonych ziemniaczków oraz surówek.

Karp pieczony z czosnkiem

Do przygotowania tego dania potrzebny będzie karp, którego należy wypatroszyć, usunąć łuski i dokładnie umyć. Poza rybą należy zaopatrzyć się w trzy główki czosnku, dwie cebule, sok z połowy cytryny, sól i pieprz. Potrzebne będą również olej i litr bulionu warzywnego. Sprawionego karpia należy natrzeć sokiem z cytryny, przyprawić solą oraz pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1,5 godziny. Następnie rybę trzeba nadziać obranymi ząbkami czosnku. Naczynie żaroodporne wyłożyć krążkami cebuli. Rybę ułożyć na cebuli i posmarować olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. W trakcie pieczenia podlewać bulionem warzywnym. Skórka pod koniec pieczenia powinna być złocista.

Karp pieczony z migdałami i suszonymi grzybami

Przygotować karpia o wadze około 1,5 - 2 kilogramy, którego należy sprawić, sparzyć wrzątkiem, oskrobać z łusek i dokładnie umyć. Oprócz ryby potrzebne będą: bułka namoczona w mleku, 2 cytryny, duża garść suszonych grzybów, opakowanie płatków migdałowych, pęczek natki pietruszki, łyżka masła i piwo. Z przypraw należy przygotować sól i pieprz. Z cytryn wycisnąć sok, obficie skropić nim rybę, którą należy odstawić na około 1,5 godziny w chłodne miejsce. Grzyby opłukać i ugotować, a następnie zemleć w maszynce. Oddzielić żółtko od białka. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać do niego zmielone grzyby, odciśniętą z mleka bułkę, migdały i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić dobrze solą i pieprzem, farsz powinien być pikantny w smaku. Następnie ubić białko i dodać do farszu. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Rybę nadziać farszem, zaszyć, przyprawić solą i pieprzem. Skórę ryby naciąć ukośnie w pasy o długości około 3 centymetrów. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć rybę i piec około godziny. W trakcie pieczenia podlewać piwem. Po tym czasie można sprawdzić, czy ryba jest już gotowa - z dobrze upieczonej ryby płetwy wychodzą bez oporu.