Pierogi z serem - przepis na słodko

Świeży biały ser, cukier waniliowy, doskonałe ciasto oraz owocowa polewa to składniki potrzebne do wykonania pysznych pierogów z serem na słodko.

Pierogi są daniem z bardzo długą historią. Mimo iż nie pochodzą z Polski, są w tym kraju niezwykle popularne. Uznawane są za potrawę tradycyjną, zwłaszcza rodzaje wytrawne. Jednakże kiedy przychodzą letnie dni warto skusić się na pierogi z serem na słodko z dodatkiem świeżych owoców i słodkiej śmietany. Takie danie z pewnością zachwyci niejedno podniebienie i każdy zechce powrócić do tego smaku.

 

  • Ciasto na pierogi
    Bardzo istotnym elementem jest ciasto. Prezentowany przepis na pierogi z serem zakłada, że ciasto jest wykonywane bez dodatku jajka. Prawidłowo wyrobione, jest elastyczne i delikatne w smaku. Jego wyrób należy rozpocząć od dwukrotnego przesiania 300 gram mąki pszennej. Następnie stopić w małym rondelku 30 gram masła, uważając, aby go nie przypalić. Do mąki dodać szczyptę soli, wlać masło oraz dolewać ciepłą, przegotowaną wodę (około 150- 200 mililitrów). Wyrabiać ciasto- najpierw w misce, a kiedy składniki się połączą, przełożyć ciasto na stolnicę. Wyrabiać kilka minut aż do uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej masy. Przykryć ciasto na pierogi ściereczką i odstawić na około 20 minut. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na części. Jedną część wyłożyć na stolnicę, a pozostałe ciasto przykryć suchą ściereczką, aby nie wyschło. Rozwałkować ciasto na cienki (około dwa milimetry) placek i wykrawać kółka za pomocą filiżanki lub szklanki.

 

  • Słodki farsz
    Zanim pierogi zostaną ulepione, należy przygotować słodki farsz. W tym celu należy przygotować 400 gram białego, tłustego sera, 50 gram drobnego cukru, jedno żółtko, łyżeczkę oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Dodatkowo można przygotować podsmażoną i pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową, rodzynki oraz cynamon, który nada pierogom niepowtarzalnego aromatu. Ser dokładnie wymieszać z jajkiem i cukrem na gładką i gęstą masę. Można także dodać łyżeczkę śmietany, aby lepiej połączyć składniki. Ewentualnie wymieszać z pozostałymi dodatkami.

 

  • Lepienie pierogów i gotowanie
    Kiedy farsz jest już przygotowany, nakładać go łyżeczką na wycięte ciasto. Nie należy nakładać za wiele, albowiem wtedy pieróg może się rozkleić i farsz wypłynie podczas gotowania. Skleić brzegi ciasta bardzo dokładnie i układać gotowe pierogi na posypanej mąką desce. Wrzucać partiami do wrzącej wody ze szczyptą soli i poczekać do wypłynięcia. Od tego momentu gotować jeszcze pół minuty i wyjmować delikatnie pierogi za pomocą łyżki cedzakowej i polać stopionym masłem. Pierogi z serem idealnie komponują się także z jagodami, które można wcześniej zasypać cukrem, a następnie nałożyć na gorące danie. Dodatkowo można polać pierogi słodką śmietaną. Podobnie można wykorzystać świeże truskawki czy maliny, wcześniej zmiksowane z jogurtem naturalnym lub śmietaną oraz cukrem. Dla wielbicieli najsłodszych doznań godne polecenia są pierogi z serem podane z bitą śmietaną.