Pierogi ze szpinakiem - prosty przepis

Sekret idealnego przepisu na pierogi ze szpinakiem to prawidłowo zrobione ciasto i farsz.

Pierogi to potrawa, która na stałe zagościła na polskim stole. Choć nie pochodzą z naszego kraju, od dawien dawna są naszą narodową potrawą. Kiedyś podawane wyłącznie z okazji świąt lub innych uroczystości, dziś towarzyszą nam niemal przez cały rok. Jemy je na rożne sposoby – z nadzieniem mięsnym, grzybowym czy z serem, gotowane lub smażone, polane roztopionym masłem, śmietaną czy posypane skwarkami. Niewątpliwie na uwagę zasługują również, te mniej popularne propozycje podania, jak na przykład pierogi ze szpinakiem.
Jak zrobić ciasto?

  • Aby przygotować ciasto na pierogi ze szpinakiem, będziemy potrzebować następujących składników: mąka – 3 szklanki, woda (opcjonalnie mleko) – 1 szklanka, oliwa – 1 łyżka, 1 jajko, szczypta soli.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek, do którego dajemy jajko i szczyptę soli. Składniki łączymy, stopniowo dolewając ciepłej wody (mleka). Ciasto wyrabiamy około 15 minut, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dobrze wyrobione ciasto poznamy po tym, że przekrawając je nożem, w środku zobaczymy wolne przestrzenie wypełnione powietrzem. Gotowe ciasto odłożyć na bok i przygotować farsz.

 

Jak zrobić farsz?

  • Do przygotowania farszu na pierogi ze szpinakiem, będziemy potrzebować następujących składników: mrożony szpinak – 2 opakowania, czosnek – 4 do 6 ząbków, masło – 1 łyżka, 4 jajka, mleko, sól, pieprz, ostra papryka, ser żółty (według uznania).
  • Mrożony szpinak włożyć do garnka i na wolnym ogniu czekać, aż się rozmrozi. Dodać łyżkę masła i gotować tak długo, aż woda całkowicie odparuje. W międzyczasie wrzucamy rozgnieciony czosnek i wlewamy trochę mleka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Gdy woda odparuje, wbijamy jajka. Miłośnikom sera żółtego, polecam dodanie startego, na przykład parmezanu.

Formowanie pierogów
Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na grubość 2 milimetrów. Szklanką lub specjalną foremką wykrawamy kółka i na środek każdego łyżeczką nakładamy wystudzony farsz. Następnie składamy i dokładnie zlepiamy brzegi, zagniatając widelcem. Pierogi wrzucamy o posolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu na wierzch, gotujemy około 3 minuty. Wyjmować każdy osobno. Podajemy polane masełkiem z cebulką, śmietanką lub ze skwarkami. Każda wersja smakuje doskonale. Sekretem idealnego przepisu na pierogi, jest to, aby farsz nie był zbyt mokry, bo wtedy pierogi się rozkleją.