Piknikowe przekąski - przepisy

Piknikowe przekąski to smakołyki umilające nam czas na świeżym powietrzu.

Zbliża się lato, a z latem wakacje. Jest to idealny czas na przygotowywanie pikników. Organizując takie spotkanie warto zadbać o podniebienia Twoich gości, serwując im pyszne piknikowe przekąski. To klucz do świetnej zabawy.

Francuskie ciasteczka z serem i kabanosami
Aby przygotować tą smakowitą i piknikową przekąskę będziesz potrzebował sera, kabanosów, ciasta francuskiego i jajek. Na początek musisz zetrzeć ser na wióry. Następnie podziel kabanosy na kawałki po dwa centymetry każdy, a z ciasta francuskiego wytnij kawałeczki o wielkości osiem centymetrów na osiem centymetrów. Na każdy plasterek ciasta połóż jeden kawałek kabanosa i posyp to serem wedle gustu. Następnie zawiń ciasto w dowolny sposób. Przed samym włożeniem do piekarnika przekąski posmaruj rozkłóconym jajkiem, aby ciasto nabrało rumianego koloru. Piecz w temperaturze dwustu stopni przez około 15 minut. Czas ten należy kontrolować, a piknikowe przekąski wyciągnąć, kiedy ciasto odpowiednio się zarumieni.

Masełko czosnkowe
Ten produkt bardzo dobrze będzie współgrał z innymi piknikowymi przekąskami. Do jego wykonania potrzebować będziesz masła osełkowego, czterech ząbków czosnku, trochę soli i świeżej natki pietruszki. Pierwszym krokiem jest przygotowanie czosnku. Przepuść go przez prasę specjalnie do tego przystosowaną. Natkę pietruszki natomiast posiekaj w drobne kawałeczki. Wszystkie składniki dodaj do masła i dokładnie wymieszaj. Jest to ważne, gdyż nie powinno się dopuścić do tego, aby w masełku znalazły się grudki czosnku. Wszystko dosól, gdyż ta piknikowa przekąska powinna mieć słonawy smak.

Pyszne krewetki z dipem
Ta przystawka jest nieco bardziej skomplikowana. Do jej wykonania potrzebne są krewetki, oliwa z oliwek, świeży koperek oraz natka pietruszki, cztery ząbki czosnku, czerwona papryka w proszku, majonez, trochę soku z cytryny, a także sól i pieprz. Na początek oczyść krewetki z chitynowych końcówek, a potem wrzuć je do miski i zalej oliwą z oliwek. Dodaj natkę, koperek, czerwoną paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę, a także sól i pieprz. Tak przygotowane krewetki marynuj około trzydziestu minut. Następnie smaż na patelni z odrobiną zalewy przez około 5 minut z każdej strony. Tak przyrządzone podaj z dipem, który zrób, dodając do majonezu czosnek, paprykę i sok z cytryny. I tak piknikowe przekąski są gotowe do jedzenia.