Pisco Sour – najsłynniejszy peruwiański drink

Pisco, angostura, białko i cukier to składniki na pisco sour - peruwiański koktajl przygotowywany w shakerze.

Pisco sour, czyli pyszny koktajl alkoholowy o charakterystycznym smaku ma swoją historię, różne odmiany oraz wielu zwolenników na całym świecie. Pochodzi z Peru i jest uważany za narodowy napój, chociaż Chile także rości sobie do niego prawa. Jest podawany bez lodu w klasycznej szklance do whisky.

Historia koktajlu

Pierwsze wzmianki o pisco sour pojawiają się już w XVI wieku. Hiszpanie sprowadzili winogron z Europy do Peru, jednak król Hiszpanii zabronił w XVII wieku spożywania wina. Zmusiło to mieszkańców kraju do wymyślania innych alkoholi zrobionych na bazie winogron. Podobno na początku XX wieku koktajl został spopularyzowany w barze Morris w Limie, w Peru. W latach 30 XX wieku napój był już podawany w San Francisco. Ówcześnie koktajl spożywany jest na całym świecie, a w Peru od 2003 w ostatni weekend lutego roku odbywa się narodowy dzień Pisco sour.

Alkohole do napoju pisco sour

Do przygotowania koktajlu niezbędny jest alkohol typu brandy o nazwie pisco. Produkowany jest ze sfermentowanych i destylowanych winogron. Do produkcji wykorzystuje się winogron typu Yellow Muscat, Alexandria Muscat, Hamburg Muscat oraz wiele innych. Pisco dzieli się na kategorie: regular ( o zawartości alkoholu 30-35%), Specjal (35-40% alkoholu), Reserve (40-45%) oraz Specjal Reserve, które zawiera więcej niż 45% alkoholu. Drugi alkohol potrzebny do wykonania koktajlu to angostura, czyli gorzka wódka o ciemnoczerwonej barwie. Oficjalna receptura jest zastrzeżona, jednak swój aromat zawiera prawdopodobnie dzięki takim ziołom jak drzewo chinowe czy sandałowe.

Składniki i przygotowanie Pisco Sour

Koktajl składa się przede wszystkim z wyżej wspomnianego pisco i angostury, limonek lub cytryn, białek jaj kurzych oraz odrobiny cukru. Pierwszy krok to zmieszanie cukru z pisco (proporcje 1:1), aż cukier się rozpuści. Płyn przelać do shakera. Wcisnąć sok z jednej limonki oraz jedno białko jaja kurzego. Zamknąć shaker i energicznie wstrząsnąć, aż powstaje piana. Dolać kilka kropel angostury i ponownie wstrząsnąć. Przelać do szklanki i od razu podawać. Powinny powstać dwie warstwy- płynna oraz w formie pianki. Można udekorować plasterkiem limonki.

Inne warianty pisco sour

Oryginalna wersja pisco sour nie zawiera żadnych dodatkowych składników. Jednak w Chile często spotykany jest wariant z dodatkiem pikantnego, zielonego chili, nazywany Aji Sour. Bardziej delikatną wersją koktajlu jest Mango Sour z dodatkiem soku z owoców mango, który polecany jest w szególności kobietom. Inna, owocowa odmiana to Sour Haas z dodatkiem soku ananasowego oraz awokado. Rozgrzewający koktajl o nazwie Sour de Campo zawiera miód oraz aromatyczną przyprawę - imbir.