Piwo w kuchni - cenny składnik wielu potraw

Piwo w kuchni może być wykorzystywane do przyrządzenia wielu potraw, między innymi zup, bigosu, mięs, naleśników i kanapek oraz grzańców.

Piwo w kuchni najczęściej wykorzystywane jest jako napój pity samodzielnie lub w formie dodatku do licznych potraw – zwłaszcza mięsnych i rybnych. Cenione jest również przez wielbicieli grillowania, którzy podlewają nim pieczone przysmaki. Nie każdy jednak wie, że może być ono cennym składnikiem wielu innych potraw, które dzięki temu dodatkowi nabierają niezwykłego aromatu i niepowtarzalnego smaku.

Piwne dania

We współczesnej kuchni piwo najczęściej jest wykorzystywane jako marynata do pieczonych mięs, nadająca im smak, aromat i delikatność. Dobrym sposobem na wykorzystanie tego napoju jest również dodawanie go do mięs gotowanych, co zapewni im wyjątkową miękkość i soczystość. Jednym z bardziej popularnych sposobów na wykorzystanie piwa w kuchni jest przyrządzenie z niego zupy. W zależności od danego kraju mogą być stosowane ciemne lub jasne gatunki tego napoju. Pierwsze z nich popularne są między innymi w Polsce i Holandii, zaś w innych krajach europejskich częściej wykorzystywany jest drugi typ piwa. Zupa przygotowywana z chmielowego napoju podawana jest zazwyczaj z jajkami lub grzankami. Zdarzają się też przepisy, które polecają dodanie do niej warzyw, tłustego sera, śmietany czy ryb. W tradycyjnej staropolskiej kuchni piwo stosowane było również jako niezbędny składnik bigosu i innych dań z kapusty. Dodanie szklanki (lub nawet całej butelki) tego napoju zapewniało potrawom niesamowity smak i wspaniały aromat.

Inne sposoby wykorzystania piwa w kuchni

Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie piwa w kuchni jest dodanie go do potraw mącznych, takich jak na przykład naleśniki. Dodanie niewielkiej ilości złocistego napoju nadaje im pulchność i delikatność. Tak przygotowane słone naleśniki można następnie wykorzystać do zapieczenia warzyw lub mięs. Piwo może być również użyte do przygotowania kanapek. Należy jedynie wymieszać je z utartym serem o ostrym smaku (na przykład grojerem), żółtkiem i odrobiną cynamonu, aby uzyskać dość gęstą masę, w której można obtoczyć chleb tostowy. Po podsmażeniu całości na patelni uzyskamy pyszne grzanki, które na ciepło możemy podawać na przykład z wędliną, parówkami czy ulubionymi warzywami. Na chłodne, jesienne i zimowe wieczory polecany jest grzaniec piwny z jajkiem. Aby go przygotować należy utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, do której trzeba następnie dolać podgrzane (ale nie zagotowane) piwo z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Całość należy rozlać do kufli i spożywać na ciepło.