Placek z kruszonką: przepis

Każde sezonowe owoce można przekształcić w pyszny placek z kruszonką, który doskonale nadaje się do popołudniowej herbatki, jak również jak słodki lunch dla młodszych i starszych wielbicieli domowych wypieków.

Placek z kruszonką może być przyrządzony na wiele sposobów. Najlepiej smakuje z rabarbarem, truskawkami czy śliwkami, jednak każdy może wybrać według swojego uznania. Jest bardzo kruchy, ale równocześnie nie ma nic wspólnego z suchymi ciastami. Dzięki temu, że możemy podawać go w wielu odsłonach nigdy się nie znudzi.

 

 

  • Przygotowanie ciasta
    Rozpoczynamy od przesiania dwóch szklanek mąki z połową szklanki cukru pudru i połową łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie 185 gram masła należy pokroić w drobne kawałki i dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie posiekać. Do powstałej masy dodać trzy duże żółtka i jedną łyżkę gęstej śmietany i dokładnie zagnieść. Można w tym celu użyć również miksera. Ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Po wyjęciu, schłodzoną masę należy zetrzeć na dużej tarce na blachę o wymiarach około 30 X 20 centymetrów i dokładnie oblepić nią dno. Piekarnik nastawić na 180 stopni, podpiec ciasto aż się zarumieni (powinno być gotowe po około 15 minutach).
  • Owoce
    Przepis dotyczy placka z kruszonką i rabarbarem, jednak owoce można dowolnie zmieniać. Rabarbar należy dokładnie umyć, obrać i pokroić. Mając kawałki wielkości około jednego centymetra, nałożyć je na rozgrzaną suchą patelnię i posypać cukrem według uznania. Całość podgrzać na dużym ogniu, do momentu, aż rabarbar zacznie puszczać soki. Wówczas wystarczy przełożyć go na durszlak i odsączyć.
  • Przepis na doskonałą kruszonkę
    Bez kruszonki placek nie smakowałby tak cudownie. Aby ją wykonać należy wymieszać 185 gram mąki pszennej ze 100 gramami cukru i saszetką cukru waniliowego. W niewielkim rondelku roztopić masło i bardzo mocno je podgrzać. Następnie zalać nim suche składniki i dokładnie wymieszać.
  • Placek jako całość
    Teraz musimy już tylko połączyć wszystkie elementy, czyli przygotowane wcześniej ciasto, odsączone owoce i kruszonkę. Przestudzone ciasto najlepiej posmarować lekko dżemem truskawkowym, ułożyć na nim rabarbar (lub inne owoce), posypać łyżką tartej bułki i na końcu przykryć pokruszoną kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Całość piec przez około 30 - 40 minut.
  • Z czym najlepiej smakuje?
    Przygotowując owoce do placka, w tym przypadku rabarbar, otrzymujemy nadmiar soku, który musimy odsączyć. Warto go nie wyrzucać, a zamiast tego rozcieńczyć z wodą. Powstanie wówczas kompot o smaku rabarbarowym, idealnie komponujący się z plackiem z kruszonką. Ciasto najlepiej smakuje też z kwaśnymi dżemami, które podobnie jak owoce można zmieniać w zależności od upodobań. Warto więc spróbować placka z dżemem z borówki, czarnej porzeczki, czy nawet żurawiny. Dobrze jest wprowadzać własne innowacje, które najprawdopodobniej podbiją serca naszych bliskich.