Placuszki cukiniowe - dobry pomysł na kolację!

Placuszki cukiniowe mogą mieć formę talarków, złocistych placuszków z cebulą bądź placuszków z miętą.

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w wiele witamin (C, PP, B1) oraz karoten. Odkwasza organizm i poprawia przemianę materii, dlatego jest niezastąpionym składnikiem w różnorodnych dietach. Dlatego potrawy z zawartością cukinii są wprost idealne na kolację. Smak cukinii jest zależny od sposobu przyprawienia oraz podania. Przygotowanie placuszków cukiniowych daje możliwość wielu eksperymentów smakowych i nie wymaga dużego nakładu pracy.

 

 

  • Cukiniowe talarki

Do przygotowania cukiniowych talarków będzie potrzebna cukinia, jajko, bułka tarta oraz przyprawy (sól, czosnek granulowany, papryka słodka), olej. Cukinię należy obrać, pokroić na plasterki o grubości półtora do dwóch centymetrów, a następnie wykroić miąższ z pestkami tak, aby powstały oponki. Warzywo posypać solą, granulowanym czosnkiem oraz słodką papryką. Jajko wbić na talerzyk i roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wysypać na płaski talerz. Cukinię obtaczać w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym ogniu, aż się zarumienią. Placuszki cukiniowe wyśmienicie smakują z odrobiną śmietany.

 

  • Złociste placuszki z cebulą

Do przygotowania złocistych placuszków z cebulą będzie potrzebna cukinia, śmietana, jajko, cebula, sól, czosnek, mąka pszenna oraz olej. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie wycisnąć. Sok wylać, nie będzie potrzebny. Dodać do cukinii startą cebulę, drobno posiekany czosnek dwie łyżki śmietany oraz trzy łyżki mąki pszennej. Osolić do smaku i wymieszać. Jeśli masa będzie wodnista, dodać mąki. Masę wkładać łyżką smażyć na gorący olej, formując nieduże placuszki. Smażyć z obu aż nabiorą złocistej barwy. Placuszki cukiniowe wyłożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć tłuszcz, a następnie posypać posiekaną natką pietruszki.

 

  • Placuszki z miętą

Do przygotowania placuszków cukiniowych z miętą będzie potrzebna cukinia, jajko, bułka tarta, parmezan, świeża mięta, sól oraz olej. Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i odstawić na kilkanaście minut, aby puściła sok. Następnie odsączyć cukinię, wbić jajko, dodać pół szklanki bułki tartej, łyżkę startego parmezanu oraz praz dwie łyżki drobno posiekanej mięty. Całość wymieszać, doprawiając do smaku solą. Gdyby ciasto było za rzadkie, dodać bułkę tartą. Placuszki cukiniowe smażyć na rozgrzanym oleju aż nabiorą złotego koloru, następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać przykryte plasterkiem pomidora.