Polskie wina – co należy wiedzieć

Polskie wina, ze względu na swoją wieloletnią tradycję, bogactwo odmian i pełny smak mogą śmiało rywalizować z importowanymi gatunkami.

Na półkach sklepowych, pomiędzy winami z Francji, Włoch, Hiszpanii i innych krajów możemy znaleźć także polskie wina. Zyskują one coraz większe uznanie w kraju i na świecie. Są doskonałą propozycją nie tylko dla amatorów, poszukujących smacznego wina na niedzielne popołudnie, ale także dla wytrawnych koneserów.

Tradycja wyrobu wina w Polsce

Wino znano w naszym kraju już za panowania Piastów. Początkowo były to gatunki głównie importowane z południa Europy, jednak okazały się drogie, a w transporcie często rozrzedzano je i słodzono, zatem nie przypadły do gustu naszym przodkom. Najlepsze wina pijała tylko bogata szlachta, wśród reszty większa popularnością cieszyły się miody pitne i piwa. Z czasem zaczęto zakładać rodzime winnice i wytwarzać polskie wina. Na przełomie XVII i XVIII wieku polskie wina były już popularne, do czego w dużej mierze przyczynił się rozwój chrześcijaństwa w Polsce. Chociaż ze względu na dość chłodny klimat wina bywały cierpkie w smaku, nie brakowało na nie amatorów.

Polskie winnice

Do uprawy w naszym klimacie nadają się jedynie starannie wyselekcjonowane szczepy dostosowane do warunków pogodowych i glebowych. Są idealne do produkcji win białych i wytrawnych. Uprawy krzewów winnych zajmują łącznie około 300 hektarów, jednak rokrocznie ich powierzchnia zwiększa się. Większość polskich winnic to według światowych standardów małe, rodzinne uprawy. Najlepszy klimat i gleby pod uprawę roślin znajdują się na południu kraju, a także w województwach dolnośląskim, lubelskim, lubuskim, łódzkim, małopolskim i podkarpackim. Od kilku lat producenci win i smakosze spotykają się na dorocznym Konwencie Polskich Winiarzy.

Najlepsze polskie wina

Na rynku dostępnych jest kilkadziesiąt gatunków polskich win. Są one zróżnicowane pod względem smaku, jakości i ceny. Najbardziej ambitni producenci win prezentują swoje wyroby na dorocznym Konwencie Polskich Winiarzy, gdzie ich smak podlega ocenie ekspertów. W 2011 roku koneserzy wypróbowali 82 gatunki win. Z win białych najlepsze noty uzyskały: Sibemus 2010 z Winnicy Płochockich, Placidus 2009 i Otinum 2009 z Winnicy Rodziny Steckich, Cuvve 2010 z Winnicy Jakubów, Solaris 2010 z Winnicy Dębogóra oraz Kerling 2010 i Noole 2010 Winnicy Pałacu Mierzęcin. Zawierają dużą domieszkę owoców cytrusowych, brzoskwiń, jabłek agrestu, porzeczki i bardziej egzotycznych owoców. W kategorii polskie wina czerwone najwyższe noty otrzymały: Rondo/regent 2010 z Winnicy Jakubów, Dornfelder 2008 z Winnicy Comte, Rondo 2009 z Winnicy Płochockich i Cuvee 2010 z Winnicy Nastazin. Poza winogronem zawierają nuty owocowe i korzenne. Typowe dla polskich czerwonych win dodatki to wiśnie, poziomki, truskawki, jeżyny i maliny. Mamy również ciekawe różowe polskie wina. Są delikatniejsze w smaku od czerwonych, w bukiecie często wyczuwalny jest smak arbuza, poziomek i truskawek. Doskonale gaszą pragnienie.